Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Омбудсманът е против скока на цените на тока, парното и топлата вода от 1 юли 2021 г.

bnt avatar logo
от БНТ
13:44, 07.06.2021
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
омбудсманът против скока цените тока парното топлата вода юли 2021
Слушай новината

Омбудсманът Диана Ковачева заяви пред Комисията за енергийно и водно регулиране, че е категорично против предстоящото повишаване на цените на тока, парното и топлата вода от 1 юли 2021 г.

По време на общественото обсъждане, организирано от регулатора, омбудсманът заяви:

"Възразявам категорично срещу повишаването на цените на топлинната енергия от 1 юли 2021 г. Вече имах възможност публично да възразя на подадените от топлофикационните дружества искания за значителни увеличения, като при някои надвишаваха 70%. Смятам, че такъв ръст на цените не съответства на чл. 2, ал. 2 от Закона за енергетиката, съгласно който трябва да бъдат защитени интересите на потребителите по един адекватен начин".

Доц. Ковачева определи като неприемлива минималната корекция на поисканата цената за най-голямото дружество в сектора "Топлофикация София", където вместо заявените 15%, Комисията предлага поскъпване с 14%. Омбудсманът настоя КЕВР да обясни на какво основание е формирано това увеличение при условие, че столичната топлофикация не е предоставила на регулатора никакъв финансов отчет за 2020 г. – одитиран, неодитиран или предварителен.

"Възразявам срещу увеличението и на останалите топлофикационни дружества – Велико Търново с 13%, Варна и Бургас – 11%, Перник, Бургас и Враца около 10%, Пловдив 9%", допълни омбудсманът.

Общественият защитник поиска и ревизиране на Наредба №5 за регулиране на цените на топлинната енергия, която предвижда едногодишна промяна в цените на топлинната енергия.

"Очевидно е, че абонатите на практика надплащат. По данни от работната група, за последния период са надплатени 29 млн. лв., които смятам, че трябва ясно да се каже по какъв начин ще бъдат възстановени на потребителите на топлинна енергия. В противен случай има много сериозно надплащане. То се дължи на факта, че цената на топлината енергия не се актуализира своевременно в съответствие с ежемесечните промени на цените на природния газ", подчерта Ковачева.

Омбудсманът възрази категорично и срещу предлаганото увеличение на цената на тока и го определи като немотивирано.

"Публикуваният на интернет страницата на КЕВР доклад за утвърждаване на цените в сектора предвижда увеличение на цените на електрическата енергия на регулирания пазар от 1 юли 2021 г., което, в сравнение с предходния ценови период, за клиентите на ЧЕЗ е над 4%, а за тези на ЕВН и Енерго-Про – над 2%. Наред с това се увеличава и нощната тарифа при ЧЕЗ с около 5%, при Енерго-Про – над 2%. Бих искала да заявя, че изразявам категорично несъгласие с предлаганото увеличение", каза доц. Диана Ковачева.

Тя подчерта още, че до момента липсва информация от регулатора какви са резултатите от извършените проверки на енергийните дружества.

"В тази връзка смятам за необходимо КЕВР да публикува докладите за това", акцентира омбудсманът.

Диана Ковачева обърна внимание на факта, че за поредна година Комисията не обвързва повишенията на цените с качеството на предоставената услуга.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
УЕФА дава нов шанс на Истанбул да приеме финала в ШЛ през 2023
УЕФА дава нов шанс на Истанбул да приеме финала в ШЛ през 2023
Козмин Моци бе назначен за технически директор в Лудогорец
Козмин Моци бе назначен за технически директор в Лудогорец