НОВИНИ

Омбудсманът: Личните лекари да информират пациентите си при прекратяване на практиката си

омбудсманът личните лекари информират пациентите прекратяване практиката
bnt avatar logo
от БНТ
13:17, 29.10.2020
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Гражданите да бъдат своевременно информирани, когато избраните от тях общопрактикуващи лекари прекратяват договорите си с НЗОК. С тази препоръка се обръща в писмо до министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. д-р Петко Салчев омбудсманът Диана Ковачева.

Още през месец май омбудсманът алармира отговорните институции за жалби, в които пациенти се оплакват, че са били поставени в ситуация, в която разбират, че личният им лекар е прекратил практиката си едва след като са го потърсили във връзка със здравословен проблем, издаване на болничен лист и др.

Тогава Ковачева подчерта, че този проблем създава предпоставки за нарушаване правото на гражданите на достъп до първична медицинска помощ. В жалбите си хората посочваха, че общопрактикуващите лекари, към които се насочват за нов избор, отказват да ги впишат в пациентските си листи и така се налага да обикалят, докато някой „се съгласи“ да го направи, или да търсят съдействие от РЗОК, а същевременно се нуждаят от първична и специализирана медицинска помощ.

В писмо до омбудсмана тогава от НЗОК отговориха, че по закон личните лекари нямат „регламентирана възможност“ да отказват на пациенти да ги включат в пациентските си листи. За улеснение на гражданите е създадено удобството, освен да отидат лично, да упражнят правото си на избор като попълнят и пратят по електронен път регистрационна форма до съответното лечебно заведение, което има договор със здравната каса. Това обаче не е работещо решение, защото за целта е необходимо пациентът да има електронен подпис.

Лични лекари в малки населени места са против да лекуват COVID

Повод за изпратената днес препоръка до здравния министър и управителя на НЗОК са нови сигнали на граждани до омбудсмана със същия проблем. Още през месец май от Касата декларираха готовност да обсъдят подходящи начини за информиране на пациентите, чиито лични лекари са прекратили практиката си, но решение до момента няма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоичков от Маями: Обичам да ловувам вълци! Успех, ЦСКА!
Стоичков от Маями: Обичам да ловувам вълци! Успех, ЦСКА!
Нишикори няма да играе на "Sofia Open"
Нишикори няма да играе на "Sofia Open"