НОВИНИ

ООН предупреди за риск от увеличение на трафика на хора

оон предупреди риск увеличение трафика хора
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:30, 06.05.2020
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Службата на ООН за наркотици и престъпност (UNODC) предупреди за повишени рискове от увеличение на трафика на хора поради коронавирусната криза. Това е така, защото в момента хората са по-уязвими към експлоатация и са под ограничена защита.

Нов анализ на UNODC установи, че освен опасността от хващане на вируса, някои спасени жертви на трафик не са успели да се приберат вкъщи заради затварянето на границите. Други са изправени пред забавяне на съдебните производства или риск от по-нататъшни злоупотреби, както и от пренебрегване от страна на своите похитители.

Повече деца също са принудени да излязат на улицата в търсене на храна и доходи при затворените училища, които вече не осигуряват подслон и изхранване, се казва в изявлението.

UNODC също предупреди, че трафикантите, „може да станат по-активни във вербуване на хора, които са още по-уязвими от преди, защото са загубили източника си на доходи поради мерките за контрол на вируса“.

„С ограничаването на движението заради COVID-19, отклоняването на ресурси за правоприлагане и намаляването на социалните и обществени услуги, жертвите на трафик имат още по-малък шанс да избягат и да намерят помощ“, заяви изпълнителният директор на UNODC Гада Уоли.

Тя призова държавите да поддържат отворени убежища и горещи линии, да гарантират достъп до правосъдие и да позволят на отделите за борба с трафика да продължат да вършат своята работа.

Според глобалния доклад на UNODC за 2018 г. относно трафика на хора, сексуалната експлоатация и принудителният труд са най-преобладаващите форми на трафик, който засяга главно жени и момичета.

Една от всеки три жертви е дете. Общият брой на жертвите, докладвани пред UNODC в световен мащаб през 2016 г., е малко под 25 000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Местните в Црънча определиха като провокатори цивилните, прекъснали учението на военни
Местните в Црънча определиха като провокатори цивилните, прекъснали учението на военни
Парадът на храбростта във Велико Търново за Гергьовден
Парадът на храбростта във Велико Търново за Гергьовден