НОВИНИ

Остава тежко състоянието на удареното от автобус дете в "Младост"

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:30, 16.06.2020
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Състоянието на 12-годишното момче, което беше блъснато от автобус в столичния квартал "Младост 3", остава тежко. От "Пирогов" заявиха за БНТ, че момчето е настанено в реанимация и му предстоят множество операции.

Шофьорът на автобус 314 е блъснал 12-годишното момче, докато е пресичало на пешеходна пътека, бутайки тротинетката си. Завивайки на зелен светофар служителят на градския транспорт е натиснал спирачки, но въпреки това не успял да избегне удара.

Златко Желев, свидетел на инцидента: Изпитваше неистови болки и крещеше. Това, което видях, беше ужасяващо. Не съм спал цяла вечер.

12-годишното дете е откарано с тежки травми в "Пирогов", където лекарите продължават да се борят за живота му.

Златко Желев, свидетел на инцидента: Страшно много хора стояха и не взимаха никакво отношение. Таксиджия, който спря страшно близо до патрулката, извади телефона и започна да снима един от полицаите се вбеси. Ето тук е поликлиниката на 25 метра. Така ли някой не се намери някой, който да изтича.

Според пътни експерти, момчето е спазило всички правила за безопасност, тъй като не се е возило на тротинетката, докато пресича. Случаят обаче отново напомня за нуждата от ясен регламент за безопасност при този вид транспорт.

Владимир Тодоров, Българска асоциация на пострадали при катастрофи: Тук е мястото да кажем на народните представители да се забързат и да приемат окончателно тези промени в закона за движение по пътищата.

Трифон Михайлов е един от любителите на този вид транспорт в градска среда. Макар да е по-бързо, удобно и щадящо природата движението на две колела обаче си остава опасно.

Трифон Михайлов: Аз лично най-голямо притеснение имам от рейсовете и тролеите. Те имат едно чувство за собственичество върху буслентите. Даже мен е засичал рейс тук на "Сливница".

Според Трифон през последната година тротинетките на пътя са се увеличили многократно, а някои компании дори имат по няколко паркирани пред офиса за служителите си.

Трифон Михайлов: Смятам, че е задължително човек да бъде с каска и с допълнително осветление. Слагаме по каската, имаме и по самата тротинетка.

Ако предложените промени бъдат приети, електрическите тротинетки ще се движат възможно най-вдясно на пътното платно, светлините и светлоотразителните елементи ще са задължителни, както и каската до 18 години.

Владимир Тодоров, Българска асоциация на пострадали при катастрофи: Много е важно да се знае, че когато се пресича внезапното излизане на платното, е много опасно. За това е по-добре човек да спре и да го избута.

Максималната скорост, с която ще могат да се карат, е 25 км/ч., а минималната възраст на водачите на тротинетки трябва да е 14 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавата срещу нерегламентирания превоз на пътници
Държавата срещу нерегламентирания превоз на пътници
70 души в Буковлък са поставени под карантина, спазват се наложените мерки
70 души в Буковлък са поставени под карантина, спазват се наложените мерки