НОВИНИ

Оставки в Германия: Депутати замесени в афера с маски

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:50, 09.03.2021
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

Дни преди регионален вот в Германия гръмна скандал с двама депутати от управляващия блок. След съмнения, че са извлекли значителни печалби от търговия с маски, политиците подадоха оставки.

"Афера с маски" за хиляди евро коства депутатските места и вероятно политическата кариера на Николас Льобел от Християндемократическия съюз и Георг Нюслайн от Християнсоциалния съюз.

Консерваторите от управляващия блок са уличени, че са използвали пандемията за собствено облагодетелстване. Обвинението е, че са получили шестцифрени комисионни за това, че са съдействали за договаряне на споразумения за предпазни маски. Споменават се суми между 250 000 и 660 000 евро.

Схемата е описана от местни медии. Например, миналата пролет депутатът от ХСС лобирал пред здравното ведомство в Бавария, също и пред вътрешното министерство, текстилна фирма от Хесе да е доставчик на предпазни маски. И договорът минал. Комисионната била изплатена на дружество, на което Георг Нюслайн бил шеф, но без да го декларира официално.

Другият замесен парламентарист Николас Льобел потвърди участието си във фирми за маски и обяви, че напуска парламента и ХДС, както и че повече няма да се кандидатира за депутат.

Дирк Визе, заместник-председател на групата на Християндемократическия съюз, заяви: "Който мисли, че тук може да спечели допълнителен доход и пари от бизнес с маски в тази ковид пандемия и дори да го нарече пазарно ориентирано, това е поведение, което осъждам най-категорично и дори го определям като цинично".

Георг Нюслайн, който беше един от заместник-председателите на парламентарната фракция на консерваторите, също се оттегли от партията си - баварската ХСС, макар да заяви, че би искал да продължи да бъде депутат до края на мандата на настоящия парламент. Долната камара на парламента обаче отне имунитета му. А прокуратурата започна разследване срещу двамата консерватори по подозрение в корупция.

Маркус Блуме, генерален секретар на Християнсоциалния съюз, заяви: "При всички случаи новината за оттеглянето на Георг Нюслайн е абсолютно необходима и също така логична стъпка".

Скандалът гръмна преди регионалните избори в провинциите Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц тази неделя. Вотът се определя като тест преди парламентарните избори в Германия през септември в контекста на намаляваща популярност на канцлера Ангела Меркел и управляващите консерватори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентарни избори 2021: Ваксинацията на изборната администрация
Парламентарни избори 2021: Ваксинацията на изборната администрация
Фотоизложба в СУ: България и Испания - 30 години съседи на Антарктида
Фотоизложба в СУ: България и Испания - 30 години съседи на Антарктида