НОВИНИ

От Българската федерация по естетическа гимнастика са изключително доволни от доминацията на родните отбори

България ще бъде домакин на световното първенство през 2025 година

българската федерация естетическа гимнастика изключително доволни доминацията родните отбори
bnt avatar logo
от БНТ
14:08, 25.10.2023
Чете се за: 09:15 мин.
Спорт
Слушай новината

От ръководството на Българската федерация по естетическа групова гимнастика са изключително доволни от доминацията на родните отбори на финала на Световната купа по естетическа групова гимнастика в Киари (Италия) през миналия уикенд. Тимовете спечелиха пълен комплект медали от надпреварата. Първият тим при жените стана шампион и взе Световната купа, вторият състав завърши на трето място, а националният отбор за девойки завоюва сребърните отличия в първото си голямо състезание.

"За първи път такъв успех постига Българската федерация по естетическа групова гимнастика! Това е плод на един многогодишен, продължителен труд от страна на съдии, треньори и състезатели, които се сменяха през годините, но наследяваха опита на предишните и се развиваха. Затова днес можем да се поздравим с такъв успех. За пръв път два отбора от България се качват на стълбичката, а на финалите вторият състав получи втора по сила оценка. Девойките са новосъздаден отбор, но той се изгражда от 6-7 години. За мен беше изключително приятна изненада, че с първото си състезание станаха втори. Невероятен е този успех, но това се дължи на 21 години опит, работа и вяра в това, което правим. Вече имаме и сериозно влияние в международните структури чрез Елена Дукова. Това, разбира се, не е подарък, а авторитет, който сме си завоювали. Тя прокара много инициативи в последните месеци, което повиши авторитетът на българската естетическа гимнастика в световен мащаб", каза президентът на централата Мариета Дукова на пресконференция.

Световните шампионки от The National team взеха Световната купа, завършвайки на първо място и в двата състезателни дни. Сияна Табакова, Карина Нейкова, Дария Капсъзова, Яна Стайкова, Мария Мехлемова, Християна Ковачева, Виктория Берова и Сибила Кърпачева получиха двете най-високи оценки в цялата надпревара. Вторият тим National team е в състав Дария Войнова, Никол Златкова, Кристиaна Дойчева, Мария Стаменова, Никол Ангелова, Анжелика Казакова, Рая Сръндева, Катрин Тасева и резерва Ива Папукчиева.

Старши треньорът Кристина Ташева обясни, че между двата тима при жените не се прави разлика, а девойките са дебютирали повече от успешно.

"Ние не искахме да има разделение между първи и втори национален отбор жени. Те са абсолютно равностойни и именно тази конкуренция между двата състава доведе до този успех. Направих двата тима, защото исках да запазя девойките, които преминаха във възраст жени. Те започнаха от четвърто място на Световната купа в София, пето на Европейското първенство и сега стигнаха до бронзов медал. просто им трябваше повече време да се сработят и дойде този успех. Първият отбор изминаха много дълъг път, за да се наложат и да станат абсолютно най-силният отбор, смело мога да го заявя. те станаха световни шампионки и сега доказаха, че това не е случайно. Надявам се да го затвърдят и на Световното първенство в края на ноември в Казахстан. Към девойките сега очакванията бяха да се представят прилично, но те още с първото си състезание се харесаха много. При тях стана по-лесно. Хубаво е, че имаме такъв голям успех, но трябва да се работи още, за да се затвърди", заяви Ташева.

На шампионата на планетата в Алмати (Казахстан) от 24 до 26 ноември няма да участват отборите на Финландия, защото ще има състави от Русия. В Италия Минетит зае второ място при жените, а Глориа остана четвърти.

"Във Финландия естетическата гимнастика е държавен спорт. Те 20 години а доминирали и не са свикнали да не са на почетната стълбичка. За тях това състезание беше като Световно първенство и вторият им отбор остана четвърти, което беше шок", добави треньорката.

Ташева има предложения да прави композициите на отбори във Финландия, Естония, Гърция, Румъния, САЩ и дори Русия.

Тя разкри, че вече има идея за музиката за новото съчетания на първия отбор жени, но не разкри повече подробности.

Основна роля за тези успехи има и Елена Дукова, която е вицепрезидент на Международната федерация по естетическа групова гимнастика.

"Всички тези 24 състезателки от трети отбора са всеки ден в залата и дават всичко от себе си. Tе направиха нещо голямо - нашата държава беше доминираща на това състезание. Показахме, че сме държава с най-добрата естетическа гимнастика, че сме държава, която не е разделена от войни или политика. В Италия участваха 143 отбора от 27 държави и ние доказахме силата на българската естетическа гимнастика, показахме, че България е доминиращ в спорта и това може да ни прави само много горди. Този успех е повече от мечта. 20 години чакахме световна титла, а сега вече постигнахме и доминация в спорта. Искаме да благодарим на Министерството на младежта и спорта за подкрепата тази година", каза Дукова.

Състезателките заявиха, че са щастливи от постигнатите успехи и искат да се представят достойно на Световното първенство.

"Ние мислим само как да си изиграем съчетанието по най-добрия начин, а не мислим за класиране и за оценки. Щастливи сме от успехите миналата година и искаме да защитим световната си титла", каза Яна Стайкова.

"Много сме щастливи от този успех и ако можем искаме на световното първенство да го повторим, но и дано всички отбори постигнат резултати, от които да са доволни", заяви Карина Нейкова.

"В този отбор се вижда увереност, не толкова самочувствие. Те са изградени състезатели, защото са преминали през много нещата, а момичетата от втория отбор са "по-зелени". Това е разликата между тях. По принцип ние се опитваме да ги държим здраво стъпили на земята", каза още Кристина Ташева.

През следващата година България няма домакинства на големи първенства, но през 2025-а година ще приеме Световното първенство по естетическа гимнастика.

"Ние винаги сме като резервен вариант за домакини. През 2024-а ще организиране "Академик къп" категория Б, където ще участват 50-60 отбора от Финландия. Ще бъде с по-голям мащаб от Световна купа. През 2025-а сме домакини на Световно първенство, което вероятно ще се проведе в новата зала в Бургас. Имаме вече позволение от Министерството на младежта и спорта", разкри Елена Дукова.

На световното първенство в Казахстан България ще участва с пет отбора - двата национални за жени, девойки, Академик (кратка програма) и Велбъжд (Кюстендил).

"Имаме голяма подкрепа от Министерството на младежта и спорта тази и миналата година. Преди седмица ни беше представен новият проект за финансиране на федерациите, които е много справедлив. Всеки, който има постижение, ще получи финансиране. Помощта, което ни се оказва, не е без значение, а напротив - за нас е нещо много", завърши Мариета Дукова.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС ще заседава извънредно в петък за ветото върху промените в Закона за енергетиката
НС ще заседава извънредно в петък за ветото върху промените в Закона за енергетиката
Гръцките власти задържаха българин за телефонни измами
Гръцките власти задържаха българин за телефонни измами