НОВИНИ

Откъде произлизат прякорите на отборите от Евро 2020

bnt avatar logo
от Станислава Кръстева
09:38, 21.06.2021
Чете се за: 14:02 мин.
Евро 2020
откъде произлизат прякорите отборите евро 2020
Слушай новината

Изчиствайки праха от енциклопедиите и отваряйки дебелите книги, от УЕФА решиха да ни разкрият историите зад част от псевдонимите на отборите-участници на Евро 2020.

Разбира се, тимовете са наричани по различен начин в различните страни, а в България са наложени с други прякори. Официалният сайт на УЕФА обаче ни дава възможността да видим как се наричат тимовете на местно ниво.

Група А

Турция - Ay-Yıldızlılar (Полумесеците), Bizim Çocuklar (Нашите момчета)

Небесното име е взето от елементите в националния флаг: бял полумесец и звезда на червен фон. Елементите на флага се появяват в края на 18 и началото на 19 век, като остават достатъчно значими и днес.

#BizimÇocuklar (буквално – нашите деца) е популярен хаштаг в социалните медии.

Италия - Gli Azzurri (Сините), La Nazionale (Националният тим)

Известни като „трикольорите“ – националното знаме съставено от три основни цвята – зелено, бяло и червено. Но тогава защо „сините“? За да се почете цветът на Савойската кралска династия, която обединява нацията през 1861 година. Тази кралска династия управлява Италия (с известни прекъсвания) от 1861 до 1946 година. Когато националният тим на Италия изиграва своя първи мач през 1910 година, те приемат цвета на своето кралско семейство, а не на националното знаме. Дори и след като Италия избира да се превърне в република, а държавата е разделена в това отношение, футболният тим продължава да държи на своя син цвят. Днес думата „адзури“ е натоварена със значението на национална спортна гордост, има силата да пълни стадиони и да събира семейства и приятели заедно – да плаче при поражения и да се весели при победи.

Уелс – Y Dreigiau (Драконите)

Митичният образ на драконите може да бъде наблюдаван като символ през цялата история на Уелс, датираща още от 7 век и Кадваладр - крал на Гуинед. През 1959 година червеният дракон на зелено-бял фон е официално поставен на националния флаг.

Швейцария - A-Team, Nati (A-отборът, Националният тим), Rossocrociati (Червените кръстове)

Въпреки четирите си официални езика, швейцарците избират простичкото A-Team и Nati. Червеният кръст е символ от националното знаме, изобразяващо бял кръст на червен фон.

Група В

Дания - De Rød-Hvide (Червено-белите), Danish Dynamite (Датският динамит)

„Ние сме червени, ние сме бели, ние сме датският динамит“, гласи припевът на датския химн от Евро’84 от рапиращия 78-годишен спортен журналист Гунар „Ну“ Хансен. В действителност името е използвано най-вече за датския национален отбор по футбол, състезаващ се под ръководството на треньора Сеп Пионтек. Именно онези славни времена от 1980 до 1990 година поставят началото на „датския динамит“. Една от историите гласи, че наставникът е трябвало да събира играчите си от нощните клубове и да ги учи да спазват дисциплина. Но когато това се е случило, са се превърнали в истински отбор.

Националният флаг на бял кръст върху червен фон вдъхновява наименованието „червено-бели“.

Финландия - Huuhkajat (Кукумявка)

Кукумявката е неофициалният талисман на националния отбор. Появата на птицата на футболни мачове се счита за добра поличба за националния отбор по футбол, който е взел прякора на "Huuhkajat“ - финландската дума за вид пернато от семейство сови. Но защо точно тази птица? Една от тях каца на рамката на вратата, за да прекъсне знаменателно мача между Финландия и Белгия на Олимпийския стадион в Хелзинки през 2007 година пред 35 хиляди зрители.

Голямата граблива птица, получила по-късно прякора Буби, се спуска над футболния терен, за да принуди съдията да прекъсне мача за 6 минути. Малко след това Финландия печели срещата, което се приема за добър знак. В последствие птицата се възприема като талисман на националния тим. Скоро след това Буби изчезва след рок концерт, но появата ѝ на по-късен етап отново радва феновете.

Белгия - De Rode Duivels, Les Diables Rouges, Die Roten Teufel (Червените дяволи)

В мач от 1905 година между Белгия и Нидерландия, холандската преса съобщава, че някои от играчите на съперника са „били като дяволи“. В онези дни нидерландците са считани за фаворити, но са били победени с 5:0. Представителите на медии са впечатлени в онези дни от скоростта на отбора с червените екипи. Затова и главният редактор на „La Vie Sportive” пише: „Нидерландците бяха фаворити, но това беше достатъчно, за да запалим необходимата смелост в нашите малки червени дяволи.“ Свързвайки цвета на екипите (червено), националният тим скоро получава прякора „червените дяволи“.

Но „дяволите“ не винаги са били червени. Този прякор става официален и често използван доста по-късно. През 70-те години на миналия век са наричани и „белите дяволи“. След 2000 година техните червени екипи ги правят отново „червени“.

Русия - Sbornaya или Сборная (Сборная, Националният отбор)

Победителите в първото издание на Евро 1960 (като Съветски съюз), Русия бързо става „Сборная“. Значението на думата е „национален отбор“.

Група С

Нидерландия - Oranje (Оранжевите)

Оранжевото символизира нидерландското кралско семейство от Оранската династия. От там е цветът на екипите, както и прякорът. Вилхелм Орански е коронясан през 1544 година, като под негово ръководство оранжевият цвят се превръща в символ на местното кралско семейство.

Завършвайки на второ място на Световните първенства през 1974 и 1978, отборът в ерата на Йохан Кройф става популярен като „часовниковия механизъм“, заради механичния блясък на техния тотален футбол. Днес обаче това рядко се чува.

Украйна – Synio-Zhovti or Синьо-жовті (Синьо-жълтите)

Синьо и жълто са цветовете на украинския флаг, символизиращи небето и полето с жито.

Австрия – Das Nationalteam (Националният отбор), Unsere Burschen (Нашите момчета)

Част от прякорите дори не се нуждаят от обяснение. Това важи и за австрийския национален тим, който ще участва за трети път на европейски футболни финали.

Северна Македония – Рисови (Рисовете)

Балканският рис е критично застрашен вид, но с появата си на македонската монета от 5 денара, името става нарицателно и за футболния тим.

Група D

Англия – Three Lions (Трите лъва)

Трите лъва, заобиколени от десетте рози на Тюдор, са символът на Англия. Емблемата остава почти непроменена от 1872 година до днес – от първия международен мач с Шотландия. Казват, че именно лъвовете са били развявани при боевете, водени от Ричард I Лъвското сърце. Розите също са част от историята - крал Хенри VII, в края на войната, избира за свой символ комбинацията от червена и бяла роза.

Хърватия – Vatreni (Огнените), Kockasti (Шахматистите, карираните)

Хърватският писател Йосип Прудеус за първи път въвежда термина „огнените“ през 1996 година, когато пише футболния химн „11 огнени“.

Карирани са заради екипите, които носят, символ на герба в средата на знамето на страната.

Чехия - Národní tým (Националният отбор), Naši (Нашите момчета)

Чехите дори не се нуждаят от обяснение защо са избрали тези прякори.

Шотландия - The Tartan Army (Тартановата армия)

Тартановата армия произлиза от шотландското каре, което се нарича тартан. Именно този текстилен материал се идентифицира със страната, а хоризонталните и вертикалните нишки не могат да бъдат сбъркани. Тартанът се е използвал като символ на различните кланове в исторически план.

Група Е

Испания – La Roja (Ла Роха, Червените), La Furia Española (Испанската ярост)

Псевдонимът идва от симбиозата между „Мощния, агресивен, директен“ стил, благодарение на който тимът спечели сребърния медал на Олимпийските игри в Антверпен през 1920 година, съчетан с червените им екипи - (La Furia Roja -"Червената ярост"). Днес, дори и изповядващи „тики-така“, базиран колективна и технична игра с много пасове, отново можете да срещнете този прякор.

Швеция – Blågult (Синьо-жълтите)

Синьо-жълтите при шведите се базира на екипите им, наподобяващи цветовете на флага.

Полша – Biało-czerwoni (Бяло-червените), Orły (Орлите)

Въз основа на герба на страната, на който се вижда орел с бяла опашка върху червен щит, дава името на отбора. Като се има предвид цветовата схема както на флага, така и на екипите на отбора, те са наричани „червено-белите“.

Словакия – Sokoli (Соколи), Repre (Представителите)

Търсейки символ, който да отразява традициите на националния в съвременната епоха през 2015 година, словашката футболна федерация решава, че соколът въплъщава следните качества: проницателност, бързина, сръчност и дори свирепост.

Група F

Португалия – A Seleção (Селекцията), Seleção das Quinas (Селекцията от щитове)

Селекцията от щитовете е намигване към петте сини щита в португалския герб.

Франция – Les Bleus (The Blues)

„Сините“ е взето от цвета на екипите и лявата лента на знамето. Синьото е част от френската история, появява се като национален цвят още през 12 век. Екипите на отбора обикновено са сини, заедно с малко бяло и червено, взето от флага. Поради тази причина отборът е подкрепян като „сините“.

Петелът е символ на националния отбор на Франция от 1909 година, но стана много популярен след спечелването на Световното първенство през 1998 година. Петелът напомня за галския произход на нацията и се смята за емблема на силата и бойния дух. Кукуригането на пернатото всяка сутрин се смята за триумф на светлината над тъмнината и доброто над злото, затова футболистите и феновете гордо носят символа.

Германия – Nationalelf (националните единадесет), DFB-Elf (DFB 11), Die Nationalmannschaft (Националният тим), Die Mannschaft (Отборът)

През 2015 година немският тим стана популярен като Маншафта (отбора). Два дни преди приятелския мач срещу САЩ Оливер Бирхоф представи новото лого на тима, символизиращо единството в тима. Ключът към най-големите успехи и победи на отбора винаги е бил фактът, че всички играчи поставят тима на първо място.

Унгария – Magyarok (Маджарите), Nemzeti Tizenegy (Националните единадесет)

Маджарите са етническа група, свързана исторически с Унгария. Страхотният отбор от 50-те години на миналия век, с капитан Ференц Пушкаш, е известен за англоговорящите като „Магичните маджари“ или „Невероятните маджари“.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още Евро 2020

Ливърпул не се затрудни при класическата победа над Нотингам Форест
Ливърпул не се затрудни при класическата победа над Нотингам Форест
17:57, 29.10.2023
Чете се за: 02:05 мин.
Състоянието на Джанлука Виали се влошава
Състоянието на Джанлука Виали се влошава
17:45, 20.12.2022
Чете се за: 01:47 мин.
Ериксен шокира: Бях мъртъв за 5 минути (Видео)
Ериксен шокира: Бях мъртъв за 5 минути (Видео)
22:03, 04.01.2022
Чете се за: 02:05 мин.
Англия отнесе солидно наказание за сблъсъците от финала на Евро 2020
Англия отнесе солидно наказание за сблъсъците от финала на Евро 2020
18:59, 18.10.2021
Чете се за: 03:25 мин.
Мъж бе осъден за расистки коментари в социалните медии след финала на Евро 2020
Мъж бе осъден за расистки коментари в социалните медии след финала на Евро 2020
19:41, 08.09.2021
Чете се за: 03:45 мин.
Лекарят на Лудогорец, спасявал живота на Ериксен, получи престижна награда
Лекарят на Лудогорец, спасявал живота на Ериксен, получи престижна награда
16:33, 25.08.2021
Чете се за: 01:40 мин.
Букайо Сака: Още след дузпата знаех какво ще се излее върху мен
Букайо Сака: Още след дузпата знаех какво ще се излее върху мен
08:16, 16.07.2021
Чете се за: 02:07 мин.
Английската полиция арестува четирима души за расистките обиди към Рашфорд, Санчо и Сака
Английската полиция арестува четирима души за расистките обиди към Рашфорд, Санчо и Сака
13:26, 15.07.2021
Чете се за: 01:15 мин.
Джейдън Санчо се извини за пропуснатата дузпа на финала на Евро 2020
Джейдън Санчо се извини за пропуснатата дузпа на финала на Евро 2020
22:45, 14.07.2021
Чете се за: 03:02 мин.
Лотар Матеус: Англичаните заслужават да страдат
Лотар Матеус: Англичаните заслужават да страдат
15:24, 14.07.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Джанлуиджи Донарума се сбогува с Милан
Джанлуиджи Донарума се сбогува с Милан
14:44, 14.07.2021
Чете се за: 02:32 мин.
Бащата на Магуайър пострадал при побоищата преди финала на Евро 2020
Бащата на Магуайър пострадал при побоищата преди финала на Евро 2020
09:51, 14.07.2021
Чете се за: 01:07 мин.
Топ 24
Най-четени
Задържаха над 100 екоактивисти в Хелзинки
Задържаха над 100 екоактивисти в Хелзинки
Летните ремонти в София - кои участъци са затворени и докога?
Летните ремонти в София - кои участъци са затворени и докога?