НОВИНИ

Откриха една от най-добре запазените крепостни стени у нас (СНИМКИ)

Продължават разкопките на късноатичния и средновековен град Мисионис край Търговище

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
22:09, 28.08.2024
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Продължават разкопките на късноатичния и средновековен град Мисионис край Търговище. На 20-тия ден от началото на археологическия сезон, беше открита една от най-добре запазените крепостни стени в страната. Тя датира от 6-ти век и височината й е близо 4 метра.

Освен крепостната стена, разкрита е и сграда, която по всяка вероятност е била складово помещение, което е свързано с голямата епископска резиденция в близост. Находките и монетите, които са открити, показват, че двете сгради са съществували по едно и също време. Разкрива се и улица, с дължина от почти 30 метра, която е свързвала целия епископски комплекс и зърнохранилището с портата на крепостта. До момента са разкрити над 150 предмета, като преобладават тези от Второто българско царство. Най-много са металните находки – стрели, бойни топки, части от въоръжение.

Заради финансирането от 400 хил.лв от държавата и 35 хил.лв от общинският бюджет, разкопките ще продължат до средата на месец ноември, като все още регионалният музей търси още работници, които да участват в разкопките. На финала са и преговорите с Министерството на културата за окончателното прехвърляне на района на Мисионис на разпореждане на общината.

"Но в края на 12-ти век след въстанието на Петър и Асен през 1185 година срещу византийската власт, тези крепости много бързо са ремонтирани от българите, за това нещо имаме и писмени данни. Ние виждаме точно това, което византиецът е описал до 1190 година, реална илюстрация на него – крепостна стена от българският период, която между другото е направена много набързо, не е с дървени греди, както е характерно през 13-ти 14-ти век, а е буквално кърпежи, но кърпежи, достатъчно силни за да удържат византийската армия при този поход. Доколкото на мен ми е известно, имаме подобни неща, но толкова добре запазени участъци от тези поправки от времето на Петър и Асен в България няма, така че, всъщност това ще бъде нещо уникално, като ще видим вече разбира се след пълното завършване на разкопките", каза проф. Николай Овчаров, археолог.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Успешен старт за Байер в турнир за Купата на Германия
Успешен старт за Байер в турнир за Купата на Германия
Нидерландско препятствие за Григор Димитров на US Open
Нидерландско препятствие за Григор Димитров на US Open