НОВИНИ

Отново се възпламени пожарът край варненския квартал “Владислав Варненчик”

отново възпламени пожарът варненския квартал ldquoвладислав варненчикrdquo
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Петко Петков
17:45, 15.07.2024
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Заради възобновилия се пожар в района на варненското село Слънчево в ранния следобед магистрала "Хемус" беше затворена отново. Отново лумна и огънят в гората край варненския квартал "Владислав Варненчик". Там овладяването на пожара е трудно, тъй като теренът е труднодостъпен и се гаси на ръка. Засега не се налага евакуация на хора. Няма пострадали.

Пожарът вече е стигнал до съседното на Слънчево село – Припек.

Втори ден пожарникарите не могат потушат огнената стихия край село Слънчево, наложи се повторно затваряне на магистралата следобяд. В гасенето на пожарите е включена цялата налична техника и хора на противопожарната служба, служители на горските стопанства и много доброволци. Добрата новина е, че няма пострадали, не се налага и евакуация на хора.

В гората над варненския кв. "Владислав Варненчик" има локални огнища, които периодично се разрастват. Теренът е труднодостъпен и огънят се гаси на ръка.

От вчера до днес пожарът край Слънчено и кв. "Владиславово" са унищожили над 1000 декара иглолистни и широколистни гори. Огънят е унищожил бали с фураж, общо 8 леки и товарни автомобила.

"Там концентрираме най-много техника по посока Игнатиево, Слънчево, Припек. Това е северно от магистралата. Като южно има силози, имаме зърнобази, които така са на границата на застрашаването. Трудно е, предвид това, че единствено на пътя във вътрешността няма много пътища, които работят. Пясъци, камъни, побити камъни и така нататък, защитени местности, които затрудняват доста придвижването на техниката във вътрешността. Към момента се опитваме да не евакуираме, да концентрираме сили и техника, но всичко е възможно", обясни главен инспектор Стоян Стоянов – началник на Сектор "Пожарогасителна и спасителна дейност" към РСПБЗН – Варна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейският шампион Испания пристигна в Мадрид
Европейският шампион Испания пристигна в Мадрид
Рафаел Надал и Каспер Рууд започнаха с победа на двойки на турнира в Бостад
Рафаел Надал и Каспер Рууд започнаха с победа на двойки на турнира в Бостад