Отпускат 40 млн. евро за модернизация на Летище София

от БНТ
16:12, 13.07.2021
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
отпускат млн евро модернизация летище софия
Слушай новината

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и "Соф Кънект" АД, дружество със специална инвестиционна цел, мажоритарна собственост на Меридиам, подписаха договор за заем от 40 млн. евро за модернизацията на Международно летище София. Финансирането е подкрепено от Механизма за свързване на Европа (CEF) на Европейската комисия.

Финансирането от ЕИБ ще подкрепи модернизирането на инфраструктурата и компонентите за регулаторна дейност, безопасност и сигурност според най-новите стандарти.

Освен това, проектът ще подобри ефективността на летищните съоръжения, включително компонентите за енергийна ефективност и ще гарантира най-съвременна защита на околната среда.

Международно летище София е част от основната Трансевропейска транспортна мрежа (TEN-T) в регион на сближаване. То е сред най-натоварените летища на Балканите и едно от най-големите в Централна и Източна Европа, което удвои броя на пътниците между 2013 и 2019 г.

Република България възложи 35-годишен концесионен договор за развитието, модернизирането, поддръжката, управлението и експлоатацията на летището.

Заемът на ЕИБ е изцяло в съответствие с Пътната карта на климатичната банка, която бе одобрена през ноември 2020 г. Пътната карта изключва финансиране от ЕИБ за инвестиции, предназначени за увеличаване на капацитета на летища, като вместо това залага на инвестиции за подобряване на съществуващия капацитет, включително безопасността, сигурността, модернизация и декарбонизацията.

"Международно летище София е основното международно възлово летище за България, през което са преминали 7,1 млн. пътници през 2019 г. Въпреки че броят на пътуванията намаля по време на пандемията от COVID-19, подкрепата за летището при предстоящите дейности е от дългосрочно стратегическо значение, тъй като те са необходими за привеждане в съответствие на компонентите за регулаторна дейност, сигурност и енергийна ефективност с най-новите стандарти. В ЕИБ с удоволствие подкрепяме този проект, който бе обезпечен от Механизма за свързване на Европа и е част от Трансевропейската транспортна мрежа, чиято цел е преодоляване на транспортните несъответствия и укрепване на социалното, икономическото и териториалното сближаване в Европейския съюз.", заяви Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ.

"Международно летище София е част от нашата основна Трансевропейска транспортна мрежа и неговата модернизация ще бъде от полза както за българските граждани, така и за служителите, партньорите и пътниците на летището. Окуражително е да има летища, които инвестират в подобрения, свързани с екологията, здравето и безопасността. Имаме нужда от това, ако искаме да направим въздушния транспорт устойчив, интелигентен и гъвкав. Съчетаването на средства от ЕИБ и Механизма за свързване на Европа означава, че можем да увеличим максимално въздействието на нашите инвестиции за постигането на тази цел.", заяви Адина Валеан, европейски комисар по транспорта.

"Очакваме нашето партньорство с ЕИБ по този важен проект, който ще повиши съществено устойчивостта и надеждността на инфраструктурата. Наред с това ще допринесе за икономическото възстановяване на България след Ковид", заяви Тиери Део, основател и главен изпълнителен директор на Меридиам.

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е институцията за дългосрочно кредитиране на Европейския съюз и е собственост на страните членки. Банката предоставя дългосрочно финансиране за обосновани инвестиции, за да допринесе за постигането на политическите цели на ЕС.

Механизмът за свързване на Европа (CEF) е инструмент за финансиране на ЕС за насърчаване на растежа, работните места и конкурентоспособността чрез целеви инфраструктурни инвестиции на европейско равнище.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Опашка за лични документи в кв. "Младост"
Опашка за лични документи в кв. "Младост"
Нови ограничения срещу COVID-19 влизат в сила в Гърция
Нови ограничения срещу COVID-19 влизат в сила в Гърция