НОВИНИ

Отровени са четири лешояда от защитен вид

черен лешояд отново гнезди успешно българия
bnt avatar logo
от БНТ
13:02, 15.03.2022
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Четири черни лешояда (Aegypius monachus) и един обикновен мишелов (Buteo buteo) бяха намерени отровени в землището на село Тича, община Котел, област Сливен, съобщават от екоминистерството.

На мястото са открити и два трупа на овчарски кучета, поставени едно върху друго, като по едното има следи, че е кълвано от птици. Предполага се, че кучетата (порода кангал) са били отровени и лешоядите са се отровили вторично.

Черните лешояди (картали) са били маркирани със сателитни предаватели от неправителствени организации, които установяват промяна в поведението, и по този начин са ги открили.

Намерените птици и кучета са предоставени на Спасителен център за диви животни "Зелени Балкани" за назначаване на ветеринарномедицинска експертиза.

И двата вида отровени птици са защитени по реда на Закона за биологичното разнообразие.

Наказателният кодекс на страната инкриминира проявата на жестокост и умъртвяването на гръбначни животни, като умъртвяването чрез отрова се дефинира в Закона за ветеринарномедицинската дейност като „особена жестокост", напомнят от екоминистерството. Наказанието за унищожаване на животно от защитен вид е лишаване от свобода до пет години, както и с глоба от 5000 до 20 000 лева.

Случаят има допълнително негативно значение, защото черният лешояд беше изчезнал в страната като гнездящ вид, включен в Червената книга на България, и едва миналата година в резултат на реинтродукционна програма беше осъществено първото успешно гнездене от десетилетия насам, като излюпеното на 19.05.2021 г. и успешно отгледано малко за съжаление сега е отровено, посочват от екоминистерството.

Другите три мъртви птици са дарени от Испания за целите на възстановяване на вида в България.

В момента са останали 12 черни лешояда в Източна Стара планина и 16 – във Врачански Балкан.

Министерството на околната среда и водите е утвърдило със заповед на министъра на околната среда и водите Национален план за действие за борба срещу незаконното използване на отрови в дивата природа 2021 - 2030 г., изготвен с участието на заинтересованите страни.

По случая е образувано досъдебно производство към описа на РУП-Котел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВАС потвърди наличието на конфликт на интереси на бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов
ВАС потвърди наличието на конфликт на интереси на бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов
КЕВР: Цената на газа няма да скочи с 58%
КЕВР: Цената на газа няма да скочи с 58%