НОВИНИ

Отвлечено дете след приемането на мерките за пътуване в Шенген

bnt avatar logo
от БНТ
07:55, 05.04.2024
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Два дни след влизането ни в Шенген и след два неуспешни опита, които са регистрирани, вече има успешен опит за отвличане на дете.

Проблемът е там, че преди свободното пътуване имаше рестрикции, имахме проверки по границите, а сега нямаме. Има проверка от самата авиокомпания преди самото качване на самолета и то е само, за да бъде идентифициран пътникът. Това заяви в "Денят започва" Йорданка Бекирска, адвокат по семейно право.

По думите й Хагската конвенция помага при такива случаи.

"Хагската конвенция е международноправна закрила срещу родителското отвличане, което се приема за много сериозно нарушение на детските права. Както е в този случай, тъй като майката е отвлякла детето - много е грешно да се смята, че бащата трябва да води дело срещу майката, не, българската държава трябва да води дело срещу белгийската, където е отведено детето", обясни още адвокатът.

Тя каза, че процедурата по връщането на детето е 6 седмици.

"От момента, когато бъде локализирано детето, белгийският съд трябва принудително да го върне на бащата тук. В България т.нар. "родителско отвличане" не е криминализирано, но в много други държави е", уточни адвокатът.

Йорданка Бекирска подчерта, че ако детето е включено в шенгенската информационна система, където е регистриран риск от негово евентуално отвличане, само тогава детето ще бъде спряно да напусне шенгенското пространство. В противен случай то свободно може да напусне Шенген с единия си родител.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колинс продължава да лети на корта, увеличи серията си на 10 поредни победи
Колинс продължава да лети на корта, увеличи серията си на 10 поредни победи
Ще се подобрят ли условията в общинските приюти?
Ще се подобрят ли условията в общинските приюти?