НОВИНИ

Парад на знамената в Ловеч

парад знамената ловеч
Снимка: Община Ловеч
bnt avatar logo
от БНТ
21:50, 22.08.2020
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

За първи път в Ловеч бяха показани реликвите на нашата славна история в парад на униформите, оръжията и бойните знамена. Събитието беше част от отбелязването на 143 години от Освобождението на града от османско иго и установяване на местно управление.

Парадът под името „Весели и в боя“ участваха униформени доброволци, които представят хайдути, четници, опълченци, войници от Първата и Втората световна война. Тържественият марш премина през Покрития мост до паметника на Тодор Кирков, където бяха поднесени венци и цветя.

"Пред нас виждаме националните знамена-светини, виждаме униформите на нашите деди и прадеди, които са обличали за битки. Но ние няма да видим, но ще почувстваме, онова, което ни прави силни и смели. Това е са големите сърца на участниците в парада, сърца на истински българи, на хора, даващи от себе си в името на Родина“, заяви кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.

Сред многото бойни знамена беше и ушития от Райна Княгиня байрак за панагюрските въстаници през април 1876 г., също и славното Самарско знаме. То е единственото в нашата история, наградено с орден „За храброст“.

Снимки: Община Ловеч

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изследват риска от заразяване с COVID-19 по време на концерт
Изследват риска от заразяване с COVID-19 по време на концерт
Препълнени плажове и курорти в Румъния
Препълнени плажове и курорти в Румъния