НОВИНИ

Паркингът пред НАГ става мултифункционално място за хората

паркингът наг става мултифункционално хората
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:00, 20.06.2020
Чете се за: 02:22 мин.
У нас

Пространството пред пред Направление "Архитектура и градоустройство“ на Столичната община - на ул. "Сердика“ 5, което сега е по-познато като паркинг, ще отиде в историята. Автомобилите от там ще бъдат премахнати, преминаването и на автомобилите в отсечката между ул. "Екзарх Йосиф“ и входа на НАГ също ще бъде спряно.

Това обяви главният архитект на София Здравко Здравков, който взе участие в организирания от "Спаси София“ първи уличен фестивал Urbathon Fest, в рамките на който бяха представени двата проекта за трансформация на мястото. Общото между тях е, че и двата екипа от млади български архитекти предлагат сегашният паркинг да се превърне в публичен площад.

"Нашата цел е с една кратковременна намеса, с поставяне на градска мебел и озеленяване, да дадем възможност през уикендите това пространство да може да се припознава от пешеходците. Крайната цел е да премахнем преминаването от "Екзарх Йосиф“ до входа на НАГ, така че да може автомобилното движение да се изнася по улицата, по която се движат трамваите. Така ще слеем целия площад. В бъдеще може да обвържем и северното крило на банята. Там има чудесно пространство, което може да използваме за изложби и други събития“, каза Здравков и изрази надежда, че бързо хората ще припознаят мястото като свое, а то от своя страна ще даде възможност за провеждане на аукционни събития, да е място за сядане, лятно кино, а защо не и място за провеждане на градски фестивали.

Всичко това обаче ще се случи след провеждане на архитектурен конкурс, защото мястото е знаково и с богата история.

"Под нас се намира част от крепостната стена, която свързва североизточния зид на антична Сердика. Намира се и черницата, на която, според легендата, Васил Левски си е връзвал коня, когато е идвал в София. Тук са и руините. В непосредствена близост се намира северното крило на минералната баня“, добави главният архитект, с което доказа колко богато откъм история е мястото.

Според Здравков то трябва да заговори повече и да разказва своята история.

По думите на независимия общински съветник Борис Бонев до тези два проекта се е стигнало след проведен конкурс и жури, което е имало за цел да избере приложими и адекватни идеи.

"Това е една инициатива, която започна преди няколко месеца. Целта е това знаково място да бъде превърнато в пространство за хората. Искахме подходът да не бъде да идва някой отнякъде, а наши млади архитекти, млади студенти да участват в този процес, след това да чуем обратната връзка“, обясни той.

Бонев разкри, че този паркинг е незаконен.

"Той не попада нито в синя, нито в зелена зона, затова се наблъскваха автомобилите тук. За мен не е нормално, от гледна точка на натовареността на тази зона – с институции и туристически обекти, тя да продължи да е част от зелената зона“, убеден е общинският съветник.

Двата проекта, които се състезават за преобразяването на мястото - "Градска дневна“ и "Не кула“, са дело на млади студенти.

"Предлагаме да се премахне този паркинг и да се превърне в публичен площад. Тук да може да се прожектира лятно кино; да се отвори проходът за арт инсталации; да се изгради наблюдателна платформа върху каптажа, от която хората да могат да гледат археологията. Също така искаме улицата да стане споделена, по примера на "Графа“, и целият площад да бъде на едно ниво“, разясни идеята на екипа им Александра Александрова.

Виждането за площад на едно ниво се приема и от другия екип, разработил идеята мястото да работи като пазар през почивните дни.

"През седмицата смятаме той да функционира като площад, като се намесваме с едни пейки, които събота и неделя могат да се трансформират в щандове. През уикенда функцията, която сме избрали, е тук да бъде пазар. Това е една функция, която е останала в историята на мястото и мислим, че трябва да се върне на мода“, убедена е Гергана Иванова, която е част от екипа, разработил втория проект.

Тя припомни, че в недалечно минало мястото е било известно като т.нар. житен пазар, а преди това е било мястото, на което се е намирала кулата, пред която търговците са продавали стоките си.

Последната дума обаче как точно да изглежда мястото имат хората, които днес и утре могат да се запознаят с проектите и да дадат обратна връзка.

А тази вечер, в 21,30 часа на фасадата на НАГ ще бъде прожектиран филмът "Кметът“.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С над 2,5 млн. случая Европа е най-засегнатият от COVID-19 континент
С над 2,5 млн. случая Европа е най-засегнатият от COVID-19 континент
1245 кандидат-студенти се явиха на изпита по биология в СУ
1245 кандидат-студенти се явиха на изпита по биология в СУ