НОВИНИ

Парламентът на Молдова може да гласува вот на недоверие на правителството днес

парламентът молдова гласува вот недоверие правителството
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
09:54, 20.07.2020
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Молдовският премиер Йон Кику заяви, че още днес парламентът може да разгледа вот на недоверие срещу кабинета му.

Депутати от партия "Платформа „Достойнство и истина", заедно с депутати от партията "Действие и солидарност", внесоха в четвъртък искане за вот на недоверие към правителството на Кику в парламента. Според действащото законодателство, вотът на недоверие ще бъде разгледан тази седмица в присъствието на премиера и неговия кабинет.

"Днес в 10 часа ще се проведе заседание на постоянното бюро на парламента, ще бъде предложено да се разгледа вота на недоверие към правителството днес. Ако това се случи, правителството ще трябва да преразгледа дневния си ред, по-нататъшните действия ще зависят от резултатите от това заседание", каза Кику.

Според премиера, ако кабинетът бъде освободен, правителството няма да може да подписва финансови споразумения с ЕС и МВФ.

Коалицията в молдовския парламент беше сформирана през март от демократи и социалисти. Социалистическата партия е представена в парламента от 37 депутати, Демократическата партия има 13 мандата, тоест коалицията се състои от 50 депутати, а в парламента има и независим депутат, който подкрепя съюза на социалистите и демократите. За оставката на кабинета са необходими поне 51 от 101 депутати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата поиска заличаване на партия "Възраждане"
Прокуратурата поиска заличаване на партия "Възраждане"
Дебати по вота в пленарна зала. Пред парламента - протест
Дебати по вота в пленарна зала. Пред парламента - протест