НОВИНИ

Парламентът обсъди на второ четене Законопроекта за БНБ

парламент Народно събрание
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
09:08, 01.02.2024
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

С едноминутно мълчание в памет на жертвите на комунистическия режим започна заседанието на парламента. Днес ще бъде обсъден на второ четене Законопроекта за Българската народна банка. Това е първа точка за днес в приетата програма на Народното събрание.

Вносител на законопроекта е Министерският съвет. С него се цели обезпечаване на правната интеграция на българската централна банка в евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на страната ни. Предвижда се новият закон за БНБ да влезе в сила от деня, посочен в Решение на Съвета на Европейския съюз за приемането на еврото от България.

Със законопроекта за БНБ се урежда статутът на еврото като парична единица, както и определянето на дизайна на националната страна на разменните евромонети, пускането и изваждането от обращение, замяната, обмяната и възпроизвеждането на евробанкноти и евромонети. Преодоляват се и всички правни несъответствия, отчетени в докладите за конвергенция на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия, отнасящи се до устройствения закон за БНБ.

В програмата на Народното събрание е и първото четене на изменения в Закона за защита на растенията, Закона за ветеринарномедицинската дейност и Закона за фуражите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Витанов: Към момента не е обсъждано създаване на партия "Трети март"
Петър Витанов: Към момента не е обсъждано създаване на партия "Трети март"
Шави: Роберт Левандовски не трябва да се отдалечава от наказателното поле
Шави: Роберт Левандовски не трябва да се отдалечава от наказателното поле