НОВИНИ

Парламентът одобри на първо четене промени в Данъчно-осигурителния кодекс

парламентът одобри първо четене промени данъчно осигурителния кодекс
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
11:43, 20.03.2024
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентът одобри на първо четене промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Измененията, внесени от Божидар Божанов от ПП-ДБ и група народни представители, предвиждат във връзка с фискалния контрол върху стоки с висок фискален риск да се въведе правна възможност за лицата предварително да предоставят обща банкова гаранция в размер не по-малък от 1 млн. лева. По този начин се очаква да се намали административната тежест за клиентите на Националната агенция за приходите чрез съкращаване на времето, необходимо за извършване на контролните действия или проверки спрямо движението на стоки с висок фискален риск - при получаване, разтоварване и освобождаване на превозваните стоки, посочват вносителите.

Въвежда се и задължение за предоставяне на пълна информация за вземането, тъй като при неговото погасяване в НАП, тази информация трябва да бъде еднозначно отнесена и към задължението в информационните системи на взискателя.

Предвиден e отлагателен срок за влизане в сила на административнонаказателната разпоредба за неизпълнение на задължението за предоставяне на информация от публичен взискател, както и нормата, определяща актосъставителите и административнонаказващите органи. По този начин ще се предостави възможност за създаване на подходяща организация при публичните взискатели за осигуряване поддържането на актуални данни за вземанията и за своевременно уведомяване на НАП за настъпили промени по отношение на тези от тях, предявени за принудително събиране в НАП.

Със законопроекта се урежда нормативно вече изградената техническа възможност за такива уведомления, като се задължават взискателите в седемдневен срок да уведомят НАП.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Друга част от измененията се отнасят за режима за уведомяване на приходните агенции за предстоящи плащания от бюджета към физически и юридически лица по сключени договори и предявени изпълнителни листове. Предвижда се изрично режимът да се прилага за всички договори, по които се разходват публични средства.

Съгласно приетия Закон за държавния бюджет за 2024 г. се прецизират и текстове с оглед осигуряване на възможност за автоматизиране на процесите по подаване на уведомления и потвърждения по електронен път в т.ч. и чрез връзка между информационни системи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Домашни помощнички обраха 90-годишен мъж от Средец, за когото се грижат
Домашни помощнички обраха 90-годишен мъж от Средец, за когото се грижат
Костадинов: Грозни политически игри, пошли спектакли
Костадинов: Грозни политически игри, пошли спектакли