НОВИНИ

Парламентът възложи на кабинета да осигури условия за лиценз на неруско ядрено гориво

Милена Кирова
от Милена Кирова
14:24, 09.11.2022
Чете се за: 05:37 мин.
У нас
спря пети блок аец козлодуй
Снимка: Архив
Слушай новината

Парламентът прие решение за възлагане на Министерския съвет да осигури условия за лицензиране на неруско ядрено гориво.

От “Продължаваме промяната” и БСП предупредиха, че има опасност през 2024г. да няма ядрено гориво за 5 блок на АЕЦ Козлодуй. Социалистите изтъкнаха още, че не съществуват ограничения от ЕС по отношение на ядреното гориво и не разбират защо България иска да наложи такива ограничения за руско ядрено гориво.

"Гласувахме вчера компенсациите за небитовите потребители за електрическа енергия. Бъдещето на Блок 5 АЕЦ Козлодуй и вероятността за липса на ядрено гориво за Блок 5 заради войната в Украйна е налице. Диверсификацията трябва да е сигурен процес", заяви Владимир Табутов от "Продължаваме промяната".

"След безобразията, които се случиха в газовите доставки явно сме напът да направим същото безобразие и при ядреното гориво. Надявах се да говорим за 7-и блок на АЕЦ Козлодуй или Белене. Нека не поставяме под риск и ядрената ни централа. След месец март 2024 година няма да имаме гориво за 5-и блок на АЕЦ Козлодуй. По отношение на ядреното гориво от Русия няма никакви ограничения, нито от ЕС, нито от САЩ. Не виждам защо ние да въвеждаме такава пречка. Да не се окаже, че няма от къде ние да вземем ядрено гориво. Надявам се да коментираме 7 блок на Козлодуй, Белене. Моля ви - това е в компетенцията само на независимия регулаторен орган - Комисията по ядрено регулиране, да не се намесваме и да не подлагаме на риск живота на хората", каза Борислав Гуцанов от БСП.

От ГЕРБ заявиха, че с решението си парламентът казва на правителството да обезпечи дейността на Агенцията за ядрено регулиране, което означава да им увеличи парите. Делян Добрев обясни, че целта е след 2024г. да имаме възможност за друго гориво, защото към този момент ние и да искаме може да не можем да купуваме руското.

"Казвате, че този процес бил закъснял, ми вие носите отговорност за управлението на държавата през последните две години. Ние не се намесваме в решението на комисията за лицензиране или нелицензирани на едно или друго гориво. Ние казваме на правителството да обезпечи дейността на агенцията за ядрено регулиране. Това значи - да им увеличи парите. Целта е след 2024г. да имаме възможност за друго гориво, защото към този момент ние и да искаме няма да можем да купуваме руското. Целта е да гарантираме, че през 2024г. ще имаме работеща АЕЦ", каза Делян Добрев от ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Диверсификацията на свежо ядрено гориво е важен елемент от развитието на ядрената енергетика. Това значи, че ще имаме сигурност и конкурентни цени. На първо място стои безопасността - задължително като условие дадено ядрено гориво да участва в търг, е то да бъде лицензирано. Тук никой не е опитвал да влияе на агенцията за ядрено регулиране. Искаме да подпомогнем агенцията чрез правителството като то им осигури средства и логистична помощ. За да сме сигурни в безопасната работа на алтернативното ядрено гориво, осигурихме подписване на договор между Уестинг Хаус и руската компания. Целта на това решение е да ускори процеса на диверсификация така че първата доставка на алтернативно ядрено гориво да е през април 2024г.", каза Теменужка Петкова от ПГ на ГЕРБ.

ДПС се обявиха за диверсификация. Според Рамадан Аталай парламентът трябва да направи така, че това, което ще се ползва като ядрено гориво, да се лицензира и да е безопасно.

"Решението днес е с цел да направим така, че използването на ядреното гориво да бъде най-безопасно. Трябва да направим така, че това, което ще се ползва като ядрено гориво, да изискаме да се лицензира - гориво, което да е безопасно. Да не забравяме, преди няколко месеца бившият премиер кацна с вертолет на площадката с желание да подпише договор за гориво. Ние го приехме като натиск върху ядрената централа", заяви Аталай.

От "Възраждане" запитаха къде ще се съхранява отработеното ядрено гориво при наличие на друг доставчик и значи ли това, че трябва да инвестираме в съоръжения за отработено гориво.

"Ние не сме против диверсификацията, но това да не става за сметка на безопасността на хората. Намесваме се в работата на агенцията за ядрено регулиране. "Възраждане" няма да подкрепи този проект на решение", заяви Стоян Таслаков от ПГ на "Възраждане".

От "Български възход" коментираха, че трябва бързо да се лицензира горивото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мета съкращава 11 000 служители или 13% от работната си сила
Мета съкращава 11 000 служители или 13% от работната си сила
Георги Кабаков ще ръководи най-старото столично дерби между Левски и Славия
Георги Кабаков ще ръководи най-старото столично дерби между Левски и Славия