НОВИНИ

Патриарх Неофит благослови новия премиер

българският патриарх неофит прие среща премиера николай денков
Снимка: Софийска св. митрополия
bnt avatar logo
от БНТ
13:33, 13.06.2023
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит благослови министър-председателя акад. Николай Денков и пожела ползотворна работа на правителството.

На среща между двамата днес премиерът изрази дълбокото си уважение към високата ерудиция и обществена ангажираност на предстоятеля на Българската православна църква (БПЦ). Той благодари за ангажираността на църквата със социалните проблеми на хората, както и за активното ѝ включване в кампаниите в помощ на бежанците от Украйна и на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия. Акад. Денков изказа също признателност за ролята на БПЦ за доброто взаимодействие между различните религиозни общности в България.

Западно-и Средноевропейският митрополит Антоний засвидетелства духовната подкрепа на БПЦ за новоизбрания кабинет и пожела на министрите да управляват мъдро в сегашната трудна за страната ни ситуация. Той изказа благодарност за помощта на държавата при закупуването на храм „Св. Бонифаций“ в германския град Щутгарт, което ще стане факт следващата седмица.

Белоградчишкият епископ Поликарп изрази надежда, че държавата ще подкрепи финансово също изграждането на големия храм „Св. Стефан“ в Южния парк в столицата, тъй като собствените средства на БПЦ и събраните дарения не са достатъчни.

Въвеждането на вероучение като задължителен предмет в училище също беше тема на разговора. „Това е инвестиция в бъдещето – ще намали агресията сред децата и ще възпита у тях редица добродетели“, отбеляза митрополит Антоний.

Патриарх Неофит подари Библия на премиера с пожелание в трудни моменти да намира в нея отговори на важните въпроси. Същия дар ще получат всички министри в правителството.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
115 състезатели от 11 клуба ще почетат паметта на загиналия преди 6 години Дани Вълчев
115 състезатели от 11 клуба ще почетат паметта на загиналия преди 6 години Дани Вълчев
Международната федерация по щанги отправи забранява към състезателите да носят национални знамена при награждаването
Международната федерация по щанги отправи забранява към състезателите да носят национални знамена при награждаването