НОВИНИ

Петима български боксьори в преследване на 5 медала от Европейските игри и 4 квоти за Париж 2024

бъбречна криза извади станимира петрова световното първенство бокс индия
Снимка: БФ бокс
bnt avatar logo
от БНТ
10:22, 28.06.2023
Чете се за: 02:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Боксовият турнир от Европейските игри в Краков навлиза в решителната си фаза. Петима български представители ще се качат на ринга днес в преследване на 5 медала и 4 квоти за Олимпийските игри в Париж догодина. С такава амбиция излизат Станимира Петрова и Светлана Каменова при жените, както и Хавиер Ибаниес, Радослав Росенов и Йордан Морехон при мъжете. Отборите са водени съответно от Борислав Георгиев и Роман Цветков (жени), както и от Жоел Арате, Валентин Поптолев и Александър Александров (мъже).

Първа на ринга ще се качи Станимира Петрова. Световната и трикратна европейска златна медалистка, както и четирикратна носителка на Купа „Странджа“ ще открие програмата в 14:00 часа. На ринг Б тя ще боксира при 54-килограмовите с ирландката Дженифър Лийн.

Около 15:45 часа Радослав Росенов (63.5 кг) ще има тежка задача срещу европейския вицешампион и бронзов медалист от световното първенство при 67-килограмовите Лаша Гурули (Грузия). 19-годишният ни талант, който е петкратен европейски шампион при подрастващите, дотук направи два много силни мача и остави страхотни впечатления с изявите си.

Светлана Каменова ще боксира на ринг А във вечерната сесия. Двукратната световна бронзова медалистка и двукратна европейска вицешампионка ще срещне около 19:45 часа представителката на домакините Юлия Шеремета. Двубоят е в категория до 57 килограма. Битката за квоти ще закрие Хавиер Ибаниес. В същата теглова дивизия натурализираният кубинец ще се изправи срещу европейският вицешампион Артур Базеян. Мачът с арменеца, който е повторение на полуфинала от европейското първенство в Ереван миналата година, е на ринг А, около 20:45 часа.

Последен в програмата е Йордан Морехон. При най-тежките (+92 кг) той ще боксира за минимум бронзов медал срещу литовеца Йонас Язевичиус. Мачът им ще се проведе на ринг Б около 21:45 часа. В тази категория квоти за Париж печелят финалистите, така че националът ни се нуждае от две победи, за да стигне до виза за френската столица.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството насочва €350 млн. евросредства за компенсации за потребители на енергия
Правителството насочва €350 млн. евросредства за компенсации за потребители на енергия
Лидерите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС обсъждат конституционните промени в НС
Лидерите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС обсъждат конституционните промени в НС