НОВИНИ

Петко Симеонов: Белегът на Горбачов остава в нашия живот

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:31, 31.08.2022
Чете се за: 07:00 мин.
По света
петко симеонов белегът горбачов остава нашия живот
Слушай новината

Петко Симеонов е политик и съучредител на Съюза на демократичните сили. Бил е член на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, създаден на 3 ноември 1988 година. Първи директор на вестник "Демокрация". Бил е заместник-председател на СДС. Депутат е в Седмото Велико народно събрание, преподавател и писател. С него разговаря Цветелина Катанска.

Недооценяван политик в Русия, възхваляван от Запада, какво влияние оказва Михаил Горбачов върху българската политика и история?

- Изключителна фигура, оказа трудно описуемо влияние върху българската политика и промени света. Горбачов е една от великите исторически фигури на 20-и век и има голяма заслуга за рухването на тоталитаризма и преминаването към един мирен свят. Много често се смята, че неговата Перестройка е целяла реформиране на комунизма. Внимателно запознаване на документите от онова време се вижда, че още 1987 година вече всичко е ясно.

От спомени на КГБ, всичко до този момент и след това е било обмислено в ръководството на КПСС и някъде през 1990 година, когато се приема законът в Руската федерация за това, че руските закони са по-висши от законите в СССР, за всички става ясно, че Горбачов върви към разпад на Съветския съюз. Когато го предупреждават, че това е опасно, казва, че няма нищо страшно, важното е, че промените тръгнаха.

Горбачов има заслуга за това, че промените тръгнаха мирно от тоталитаризъм към демокрация, но заедно с това той не си даваше сметка за това, че всяка страна, всяка държава има свои значими интереси и държавите живеят в един антигонистичен свят и всяка се бори да отстоява своите интереси.

Спомняте ли си каква е била реакцията на българските политици, когато Горбачов започва перестройката?

- Реакциите бяха разнопосочни, но 80-те години бяха белязани с усещане за промяна. Във въздуха се усещаше, че нещата вървят към промяна. Това са Брежнев - тежко болен, едвам движещ се, Черненков, Андропов, всички тези хора, възрастни хора, живеещи с илюзията за свръхсилата Съветски съюз, гледали Втората световна война от прозорците на Кремъл, образно казано. Беше ясно, че те си отиват, на тяхно място дойде Горбачов. Той е роден на село, израснал на село, работил като комбайнер, с държавен орден като комбайнер, преживял немската окупация, защото неговото село е окупирано от немците. И той е преживял тази окупация, той носи в себе си опита за цената на това СССР да бъде свръхсила, знае каква цена плащат обикновените руснаци, затова в него има една амбиция обществото да се промени. Той не крие това, още когато е започнал да се развива не крие това.

Успява да намери подкрепа във видни фигури в КПСС тогава и особено в КГБ и те са знаели за него, той е тяхно предложение, всъщност и то официално. На заседанието на политбюро, когато се избира следващия генерален секретар от името на КГБ Крючков казва: Нашето предложение на работниците в КГБ е Горбачов.

Кой е Михаил Горбачов: Човекът, който проправя път към една по-демократична Европа

В България това нещо имаше едно посрещане във върхушката, Тодор Живков се опитваше да оцелее. Но имаше реакция и сред населението, по-будните хора масово имаха симпатия към Горбачов и към започнатите към него реформи, тогава беше бума на съветския печат в България. Раздаваха се съветски издания, абонирането беше свободно и много евтино. Аз бях абонат на около 30 съветски издания. Така че българското общество живееше с тези промени.

Но трябва да отбележа категорично, че масовото Българско общество не беше готово за онези драматични промени, които са били замисляни в тесен кръг на Горбачов, Яковлев, Шеварнадзе. Ние не бяхме готови за това, което се разви нататък. Как отделни хора са възприемали процесите е отделен въпрос.

У нас думата капитализъм за това, че ще правим капитализъм за първи път беше спомената по времето на Костов. До тогава никой политик, който застане на публично място, не смееше да спомене тази дума, тя беше мръсна. Така че ние извървяхме един особен път.

А с оглед на историята успешен политик ли се оказва Горбачов, вие казахте бивш комбайнер?

- Според мен той е успешен политик, но аз съм близко до онова време и ще даде оценка в крайна сметка за него историята. В Русия сега го отричат, връщането на Путин към старата идея за Имперска Русия е много показателно и всъщност неизбежно. Русия има такъв ген, вградено - вождът, царят бащица и надолу. Така че няма нищо неочаквано към днешната руска реакция към Горбачов. Официално в Русия гледат на Горбачов като на предател.

Но ние в България и вие като журналисти, като млади хора сте по-свободни, можете да пътувате по света, можете в известен смисъл да говорите и защитавате позиции, които смятате за правилни. Това го нямаше преди и белегът на Горбачов остава в нашия свят, в нашия живот.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България не е побеждавала Испания на Евробаскет от 1971 г., но го е правила в Тбилиси
България не е побеждавала Испания на Евробаскет от 1971 г., но го е правила в Тбилиси
Роман Цветков: Боксьорите ни се представиха страхотно на Европейското по бокс за ученици
Роман Цветков: Боксьорите ни се представиха страхотно на Европейското по бокс за ученици