НОВИНИ

По-малкото огнище от пожара над село Югово е овладяно

bnt avatar logo
от БНТ
20:24, 15.08.2021
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

И днес продължи гасенето на пожара над родопското село Югово, където вече четвърти ден горят обширни територии борова гора. По-малкото от двете огнища вече е напълно локализирано и почти угасено.

Добра новина - така нареченото малко огнище, което обхваща територия от 100 декара, е овладяно. Продължава да гори обаче голямото огнище. То се разпростира приблизително на 1000 декара иглолистна гора, основно черен бор, който е силно смолист. В основата на дърветата на тази труднопроходима гора има натрупан дебел слой сухи иглички, шишарки и смола и дори когато се облеят с вода, тя бързо се изпарява, а тлеещият в дълбочина огън се разпалва отново.

Ако скоро не завали, гасенето ще е продължително, казват огнеборците, но са категорични, че за населените места няма опасност.

След четири дни в планината, координацията между пожарникари, военни, горски служители и доброволци е станала безупречна. Сутрешната смяна се събира рано в импровизирания открит щаб на площада в Нареченски бани.

"Десет военнослужещи ще свалим в момента на това място и ги пращаме пеша нагоре (към този участък, който им е отреден сутринта), на тяхно място ще качим наши служители доброволци с машините да се придвижат към по недостъпната местност", казва инспектор Христо Гуджев от Пожарната служба в Пловдив.

За да се подсигурят просеките около голямото огнище, екипите се разделят на три групи: ще обхождат от юг, от север и по билото.

"Има една част около скалите, на която може би ще се наложи да се работи още с хеликоптера, другата част още не е овладяна, която е на билото. Тъй като има много стръмен терен, където се разпространява пожарът, днес атакуваме от ново място, което е труднодостъпно и няма място за техника", каза инспектор Величко Бришимов от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"-Асеновград.

Групата, която тръгва пеша, се води от кмета на Нареченски бани, който познава добре терена.

"Чакаме хеликоптера, доброволци, войници, пожарникари, отиваме, ще видим, Господ да е с нас да ни помага", надява се Димитър Бакалски - кмет на Нареченски бани.

Сред доброволците е и Боян, който живее в Турция, а в Наречен е дошъл на почивка.

"Много ми е драго да им помагам, дано се случи в най-скоро време да се загаси наистина пожарът, почиващ съм тук, и се радвам, че им помагам и съм заедно с тях".

Курортното селище е пълно с почиващи.

"Имотите, те са необработваеми земи, а за населението няма опасност", каза главен инспектор Димитър Бришимов от Пожарната служба в Пловдив.

Всички хора се молят за дъжд, но според прогнозите може да завали най-рано в сряда.

Репортер: Росица Колева

През целия ден 37 военнослужещи от 4-и артилерийски полк Асеновград бяха на терен в труднодостъпната високопланинска местност в Родопите. Действията им се водят от подполковник Коста Делев, командир на противотанков дивизион в полка. Днес военнослужещите оказаха съдействие за потушаване на огъня в района над Югово и в местността Орехово над Нареченски бани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вярващи в цялата страна почетоха Успение Богородично
Вярващи в цялата страна почетоха Успение Богородично
Жителите на граничните райони у нас са притеснени от новата бежанска вълна
Жителите на граничните райони у нас са притеснени от новата бежанска вълна