НОВИНИ

Почина академик Димитър Клисурски

почина академик димитър клисурски
bnt avatar logo
от БНТ
18:18, 14.05.2021
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

На 12 май е починал акад. Димитър Георгиев Клисурски, съобщиха от Българската академия на науките.

Той е роден на 16.12.1933 г. в с. Гложене, Ловешка област. Завършва Висшия химико-технологически институт в София, специалност "Технология на неорганичните вещества". След дипломирането си работи в продължение на 2 години и 5 месеца като началник отдел в ЦХЛ на Химкомбинат – Димитровград. През октомври 1959 г. започва научната му дейност в Института по обща и неорганична химия – БАН, където преминава целият му трудов стаж. През 2004 г. е избран за член-кореспондент на БАН, а през 2008 г. – за академик.

Дългогодишна е преподавателската дейност на акад. Клисурски. Той е чел лекционни курсове в Софийския университет, Университета "Лейкхед" – Канада, Руския университет, университета в Бохум – Германия и др.

За цялостната си научна дейност акад. Клисурски е награждаван многократно с престижни научни награди и отличия: Орден "Св. Св. Кирил и Методий", медал "Н. С. Курнаков", златна значка "Проф. Ас. Златаров", почетен изобретател (двукратно), златен медал от Международния Пловдивски панаир, удостояването му с вписване в "Златната книга на българските откриватели и изобретатели" за 2007 г. за практическите му разработки, Лауреат на Международната награда „Хуаризми", спонсорирана от ООН и ЮНЕСКО за високи постижения от фундаментален характер (2006 г.) и др.

Поклон пред светлата му памет!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест пред Столичната община заради повторното отваряне на системата за детските градини
Протест пред Столичната община заради повторното отваряне на системата за детските градини
Спор между Казанлък и Карлово - къде е автентичният конкурс "Царица Роза"
Спор между Казанлък и Карлово - къде е автентичният конкурс "Царица Роза"