НОВИНИ

Почина режисьорът Иржи Менцел

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
08:53, 07.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:09 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС

На 82 години след тежко боледуване почина прочутият чешки режисьор Иржи Менцел. Новината съобщи съпругата му, която в емоционално послание му благодари за всички години, прекарани заедно.

Иржи Менцел е носител на "Оскар" за чуждоезиков филм. Наградата получава през 68-ма за "Строго охранявани влакове". През 1985 г. отново е номиниран, този път за "Селце мое, централно".

По-голямата част от творчеството си Менцел посвещава на екранизации на романите на писателя Бохуслав Храбал. Именно на него и на приятелството им Иржи Менцел отдаваше своите постижения.

Той принадлежи на "новата чешка вълна в киното". Като режисьор Менцел създава 29 филма, сценарист е на 22 ленти, има и много роли в киното.

У нас в Сатиричния театър се играят едни от най-известните му постановки „Още веднъж отзад" и „Вечеря за тъпаци". Менцел е носител на Оскар за чуждоезиков филм. Наградата получава през 68-ма за "Строго охранявани влакове".

Най-много мъдрост достига до нас с вица, шегата, хумора - а не чрез назидание и поучение - казва Менцел. Преди 4 години в интервю за БНТ споделя, че най-стойностните неща в киното и литературата са направени, когато не са възприемани насериозно. Казва, че оценява живота си през собствените си очи.

"Аз имах смешен живот. Просто имах голям късмет в живота. За това, което мога и знам стигнах доста високо. Получих повече отколкото заслужавам", споделя приживе режисьорът Иржи Менцел.

Владетелят на хумора , иронията и сарказма споделяше, че да получиш "Оскар" за дебютен филм си е като да спечелиш шестица от тотото.Шегува се , че имал късмета да отиде до Америка. С чувство за хумор отговаря и на въпроса имало ли е сърдити писатели за неговите интерпретации.

"Аз умеех да си избера тези писатели, които няма да ми се сърдят. Те бяха или добри или мъртви, казва Менцел.

В различни интервюта Менцел казва, че е избрал да прави комедии споделяйки, че усмивката на майка му му въздействала повече от строгия тон на баща му. Режисьорът до последно не разбираше защо повечето нови филми са депресивни, издигат злото и представят свят, в който няма желание да живее.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Собственик на транспортна фирма: ГКПП "Илинден-Ексохи" е затворен
Собственик на транспортна фирма: ГКПП "Илинден-Ексохи" е затворен
За първи път: Отбелязваме Международния ден на чистия въздух
За първи път: Отбелязваме Международния ден на чистия въздух