НОВИНИ

Почина социологът проф. Петър-Емил Митев

почина социологът проф петър емил митев
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:02, 12.09.2023
Чете се за: 01:25 мин.
У нас
Слушай новината

На 87 години почина социологът проф. Петър-Емил Митев, съобщиха от Института по социология "Иван Хаджийски".

"Проф. Митев бе учен от световна величина, общественик, визионер и вдъхновител на младите изследователи! Дълбок поклон пред светлата му памет".

Професор Петър-Емил Митев е един от основателите на института. Дългогодишен директор на Научноизследователския институт за младежта. В продължение на много години е председател на Българската социологическа асоциация.

Завършва философия в Софийския университет. От 1972 до 1988 г. оглавява Научноизследователския институт за младежта при ЦК на ДКМС, смятан за едно от дисидентските гнезда по време на социализма. До 1999 г. председател на Българската социологическа асоциация.

Професор в Софийския университет "Св. Климент Охридски" в София от 1988 г. Депутат във Великото народно събрание. Кандидат за Национален омбудсман на България, предложен от НДСВ и подкрепен от ДПС при първите избори за омбудсман през 2004 г., когато е избран Гиньо Ганев.

Председател е на Управителния съвет на Института за социални ценности и структури "Иван Хаджийски", се посочва в биографията на проф. Митев на сайта на института "Иван Хаджийски".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Плевен партийна организация обяви излизането си от БСП
В Плевен партийна организация обяви излизането си от БСП
Ботев Враца стартира профилактика на тревата на стадион "Христо Ботев"
Ботев Враца стартира профилактика на тревата на стадион "Христо Ботев"