НОВИНИ

Почина световноизвестният художник Христо Явашев - Кристо

bnt avatar logo
от БНТ
22:26, 31.05.2020 (обновена)
8283
Чете се за: 01:30 мин.
Още

Христо Явашев, известен като Кристо, е починал от естествена смърт днес, /31 май/, в дома си в Ню Йорк. Той беше на 84 години.

"Кристо живя пълноценно, не само мечтаеше за неща, смятани за невъзможни, но и ги реализираше", написаха сътрудниците му във фейсбук.

За Кристо не може да се говори в минало време. Защото Кристо винаги е мечтата по нещо голямо, смелост да оставиш всичко зад гърба си и да започнеш наново, да бъдеш свободен, да поставиш любовта към изкуството над всичко рационално, дребно и човешко!

Гледайте документалния филм "Мост към Кристо" ТУК.

Роден в Габрово, България, през 1935 г., като Христо Владимиров Явашев, той предпочете неизвестността пред ограниченията на тоталитарния режим и на 23-годишна възраст замина с еднопосочен билет за Европа. Артистичният му талант го утвърди като световен артист в Париж, в края на 50-те и началото на 60-те години. Там срещна и партньорката си Жан-Клод, с която заживява в САЩ от 1964 г. Двамата създават мащабни временни произведения на открито и стават емблема на споделено творчество и на собствен, уникален модел на независимост от правилата на арт средите. Вярват, че единствената цел на техните произведения е да носят "радост и красота" .

Кристо има дързостта не само да измисли и нарисува, но наистина физически да опакова брегове и прибои, да обгради острови, или да покрие със сребриста тъкан сграда като Райхстага, да спусне завеса между два хълма в планините, да направи така, че хората да ходят по вода върху водите на дълбоко езеро.

За Кристо от първо лице - говори Евгения Атанасова.

Когато работи на проектите си - Кристо диша дълбоко, наслаждава се на вятъра, на слънцето, крачи бързо, усмихва се, косата му се развява от вятъра. С всеки жест и дума ни подканя да участваме, да усещаме, да отворим сетивата си, да бъдем живи.

Кристо си отиде в съня си. Същата вечер рисувал до късно - следващият проект "Опакованата триумфална арка" в Париж, започната през 60-те години, която трябваше да се реализира идващата година. Артистичният свят се разделя с един от последните големи артисти на неговото поколение, изпреварващ времето с идеите си, новатор, пренесъл уникалния си почерк от ХХ в ХХI век.

Неговите произведения отнемаха години, понякога десетилетия, за да бъдат реализирани. След това оставаха само броени дни. Защото Кристо вярваше, че "свободата е враг на притежанието. Притежанието е еквивалент на установеното и постоянното. Че тя е като нашия живот, който си отива и остава само някъде там".

Макар емблематичното му изкуство да е определяно като временно, всичко направено от него ще бъде в сърцата на милиони, които преживяха проектите му! Защото в тях се съдържат простите и вечните неща - свобода, любов, нежност, уязвимост, които не са подвластни на времето!

Автор: Евгения Атанасова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още няма решение на съда за обвиняемите по аферата с боклука
Все още няма решение на съда за обвиняемите по аферата с боклука
Почина президентът на Европейската федерация по борба Цено Ценов
Почина президентът на Европейската федерация по борба Цено Ценов