НОВИНИ

Лошо време в района на "Вера Су": Операцията по прехвърляне на товара се отлага

bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 29.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Подготвя се втора операция за прехвърляне на товара от заседналия кораб "Вера Су" край Яйлата. Този път това ще стане с помощта на два малки баржи и два малки мобилни крана. Очаква се операцията да получи одобрение от Министерството на околната среда и водите.

Акцията ще започне когато времето се успокои, тъй като от сутринта метеорологичната обстановка се влошава.

Ще се прави обследване на здравината на кораба. Тъй като баржите няма да могат да бъдат натоварени с определеното количество азотен тор, който ще бъде около 500 кубика, пренасянето ще стане на няколко курса. Но към момента се търсят една баржа и мобилни кранове.

Корабособственикът и морската ни администрация са в преговори с Румъния и Турция за баржа, но към момента няма свободна.

"Проблемът е сериозен и показва, че страната ни не разполага с техника и алгоритъм за действие, които да се приложат за изтегляне на кораба. С екипажа на кораба се поддържа връзка и при необходимост ще бъде евакуиран. Поддържат се контакти с корабособстненика и със салвидж компания, има готовност за укрепване с още котви при влошаване на времето. Периодично се проверява и дъното на плавателния съд с техника и водолази. Днес няма промяна в ситуацията. Това, което ще бъде направено е да се преместят котви от Варна в Каварна, за да са в близост и при подобряване на времето с тях да бъде укрепен корабът. Към момента няма теч на гориво, нито изпускане на товара в морето, съобщи Васил Карапанчев", областен управител на Добричка област.

Вече девети ден товарният кораб, заседнал край Камен бряг, застрашава да предизвика екокатастрофа в района. Опитът товарът да бъде прехвърлен на друг кораб завърши с неуспех, защото част от опасния товар се разсипа в морето.

Екипажът на кораба е в добро състояние. Ако все пак обстановката се усложни и има опасност, във всеки един момент има готовност той да бъде свален на брега.

Вижте още в прякото включване на Силвия Русенова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Радка Аргирова: Антителата спадат, но това не значи, че няма имунитет
Проф. Радка Аргирова: Антителата спадат, но това не значи, че няма имунитет
Задържаха група за обири на офиси и апартаменти при спецоперация в София
Задържаха група за обири на офиси и апартаменти при спецоперация в София