НОВИНИ

Повдигнати са две обвинения на собственика на балона, от който скочиха парашутисти край Ботевград

Мъжът е осъждан пет пъти досега

Айше Сали
от Айше Сали
16:00, 24.10.2024 (обновена)
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Прокуратурата е повдигнала две обвинения на собственика на балона, от който скочиха двама парашутисти и единият загина, а другият пострада тежко. Мъжът е задържан за 72 часа. Той ще отговаря за причиняване на смърт по непредпазливост и нанасяне на телесни повереди.

Извършени са три огледа на мястото на инцидента край ботевградското село Литаково. До момента е ясно, че парашутът на загиналия мъж не се е отворил. Участниците са скачали със собствени парашути, които са отговаряли на изискванията за безопасност. Последното е установено от инструктор по парашутни скокове от СОБТ, който е разгледал парашута на местопроизшествието.

Междувременно домът на обвиняемия е бил претърсен и са иззети документи. Мъжът е осъждан пет пъти досега - за кражба, за пътнотранспортно произшествие, за унищожаване на чужда собственост и два пъти - за притежание на наркотици. Последното му обвинение е от 2018 г.

До момента за инцидента са разпитани около 10 души, включително парапланерист, който е бил на мястото и е станал свидетел.

Обвиняемият е управлявал балона, но нито е инструктор, нито има лиценз за извършване на подобна дейност. Балонът също не е имал регистрация и не е минал необходимия технически преглед. Иззет е като веществено доказателство.

Срещата между участниците в скока е била уговорена в интернет. Няма данни дали са платили на собственика на балона.

Инцидентите с парашутисти на територията на София област за зачестили - от началото на годината са четири, с двама пострадали и двама загинали. Това обаче е първият случай със скок от балон.

"Имаме данни, които проверяваме, но със сигурност полицейски органи са извършили проверка на въпросния балон и са уведомили Гражданската въздухоплавателна администрация", каза Наталия Николова, окръжен прокурор на София област.

БНТ: Кога е извършена тази проверка?

Наталия Николова: Все още не са официално пристигнали документите, но доколкото успяхме да разберем, между 12 и 13 октомври, когато е създаден и констативния протокол.

Жителите на Литаково са виждали често балона да лети над селото.

"Хората не са забелязали да скачат парашутисти от него. Просто е извършвал обход над землището на с. Литаково и над територията на селото. Дори и през селото е минавал", посочи Пешо Петков, кмет на с. Литаково.

Парашутистът, който беше откаран в болница, продължава да бъде с опасност за живота. Ако премине, няма да остане парализиран благодарение на извършената операция. Според представители на Българския национален парашутен клуб един от основните проблеми у нас е, че няма контрол върху придобиването на парашутна екипировка или балон.

"Парашутната техника напредна достатъчно и всеки би могъл да си купи парашут и да отиде да скочи. По същия начин от един балон. И никой не може да го спре. Дори когато балоните са законни, когато всичко им е наред и са лицензирани, те просто закарват балона на ливадата, видгат се и летят", коментира Теодор Тошев - член на УС на Българския национален парашутен клуб.

Експеритите припомнят, че скоковете с парашут от балон са незаконни и съветват хората да не се доверяват на обяви в интернет с такива предложения, подобно на пострадалите, които също са си уговорили среща онлайн

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реал Мадрид загуби Родриго за 3 седмици
Реал Мадрид загуби Родриго за 3 седмици
Крайната десница в ЕП: Визията за Европа, националните кризи и крайностите в тезите
Крайната десница в ЕП: Визията за Европа, националните кризи и крайностите в тезите