НОВИНИ

ПП при президента: Коалиционното споразумение е завършено и изпратено до партиите

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 06.12.2021
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

В 9.00 часа днес започнаха консултациите за съставяне на правителство при президента Румен Радев. Първо той прие представители на първата политическа сила - "Продължаваме промяната" и ги поздрави за изборната победа.

"Надявам се, че осъзнавате каква огромна отговорност стои върху вас. Тази година проведохме три избора за НС и в резултат за трети път връчвам първия мандат на различни представители на политическите партии. Това е важно предупреждение, доверието на че българските граждани не се дава даром и трябва да се отстоява", заяви президентът.

Подчерта, че служебното правителство е стабилизирало страната.

"Това, което се случи в изборната нощ, носи огромна отговорност, ние осъзнаваме, че на България вече ѝ е абсолютно належащо да има редовно правителство, което да защитава изцяло българския интерес, да решава спешните и неотложни проблеми, които могат да се решат от правителство с пълен мандат и с работещ парламент", заяви лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Той изрази надежда в най-близко време да бъде представен проект за кабинет, базиран на коалиция от 4 партии. На базата на преговорите между партиите е направен коалиционен документ, който е завършен снощи в полунощ и е изпратен до всички бъдещи партньори.

"Ние излъчвахме пряко, онлайн, преговорите между 4-те партии и очертахме 18 работни групи, всяка от които очерта между 5 и 10 страници от мерки, които трябва да се вземат спешно и в бърз порядък", добави Кирил Петков.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева, БНТ

Петков отбеляза, че той съдържа формата на формиране на бъдещото правителство.

"Ние избрахме принципа на пропорционалност. Важно е за нас всеки един от коалицията да се чувства пълноправен партньор в общата ни работа. Имахме над 90 процента общи политики", поясни той.

Уточни, че тонът на разговори е конструктивен както на ниво лидерски разговори, така и на ниво експертност.

"Независимо дали човек има лява или дясна идеология, или център, България има нужда от магистрали, от безопасни язовири, от добри доходи, има нужда да си върне българите от чужбина доколкото може обратно. Днес и утре очакваме коалиционните партньори да върнат обратно своите коментари по документа и в най-къси срокове да дойдем при вас с желание за мандат и готова конструирана коалиция за управление", каза още Кирил Петков.

В 10.15 ч. се очаква президентът да се срещне с представители на ГЕРБ-СДС, в 11.30 ч. - с ДПС, в 14.00 ч. - с БСП.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джо Байдън ще обяви дипломатически бойкот на Игрите в Пекин до дни
Джо Байдън ще обяви дипломатически бойкот на Игрите в Пекин до дни
Пълно слънчево затъмнение - Антарктида потъна в мрак
Пълно слънчево затъмнение - Антарктида потъна в мрак