НОВИНИ

Правителството съдейства за ускоряване строителството на интерконектора с Гърция

правителството оказва пълно съдействие ускоряване строителството интерконектора гърция
bnt avatar logo
от БНТ
11:30, 11.09.2021
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

В рамките на посещението си в Солун за участие в Петия енергиен форум за Югоизточна Европа министърът на енергетиката Андрей Живков обсъди с гръцкия си колега Костис Скрекас развитието на ключовия за целия регион проект за междусистемна газова връзка IGB. В разговора участва и посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Херо Мустафа.

Българската страна изрази сериозните си притеснения от натрупаното закъснение в строителството, за чието преодоляване са проведени поредица от срещи.

"Правителството оказва пълно съдействие на изпълнителите за ускоряване на строителството", подчерта министър Живков. Благодарение на тази подкрепа успешно е завършено преминаването по река Марица и язовир Студен кладенец.

Акционерите в проектната компания ICGB потвърдиха ангажимента си строителството да бъде физически завършено до края на тази година. Според последния актуализиран график търговската експлоатация на връзката трябва да започне от средата на следващата година.

Министрите Живков и Скрекас потвърдиха пълната си ангажираност към развитието на проекта, който е ключов за енергийната диверсификация в региона.

Петият енергиен форум за Югоизточна Европа се проведе на 10 септември 2021 г. в Солун, Република Гърция. Събитието е организирано от Американско-гръцката търговска камара и Гръцката енергийна асоциация, в сътрудничество с Посолството на САЩ в Гърция.

В рамките на форума бяха разгледани рисковете и възможностите пред енергийната трансформация в региона, инвестиционните предизвикателства, свързани с изпълнението на европейската Зелена сделка, перспективите за енергийно коопериране в региона, развитието на проектите за енергийно свързване в Югоизточна Европа и други.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Ненков: Трябва да се говори честно за ваксинирането
Д-р Ненков: Трябва да се говори честно за ваксинирането
Съпротивата в Афганистан отвоюва три района
Съпротивата в Афганистан отвоюва три района