НОВИНИ

Правната комисия в НС отложи дебатите по механизма за разследване на главния прокурор

правната комисия отложи дебатите механизма разследване главния прокурор
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:24, 11.01.2023
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Правната комисия в Народното събрание отложи разискванията по шест законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт, в които се включва и предложението за създаване на механизъм за разследване на главния прокурор. Дебатите и гласуването на първо четене бяха отложени за следващата сряда.

Предложението беше направено от председателя на комисията Радомир Чолаков (ГЕРБ) и беше подкрепено от 16 народни представители, а шестима гласуваха против. Заседанието започна в 15.00 часа, беше открито от председателя на парламента Вежди Рашидов и продължи почти до 21.00 часа, като през това време бяха изслушани позиции по законопроектите от институции и неправителствени организации.

Причината, посочена от Чолаков, да се отложат разискванията е, че би било добре да се създаде работна група, която да помисли по зададени днес в дебата въпроси, както и че главният прокурор Иван Гешев изрично е поискал да бъде изслушан от народните представители (бел.ред. Иван Гешев е на посещение в Турция).

"Нямаме намерение да саботираме или да бавим процеса, но бяха дадени нелоши идеи. Нека да обсъдим още няколко дни", посочи Чолаков. Той добави и че разискванията биха удължили много днешното заседание.

Борислав Сарафов: Не мисля, че главният прокурор е безконтролен

Милен Матеев и Мирослав Иванов от "Продължаваме Промяната" и Надежда Йорданова от "Демократична България" се изказаха против предложението на ГЕРБ за отлагане. Те посочиха, че позицията на прокуратурата е била изслушана днес, представена от заместниците на главния прокурор и не е нужно той да бъде изслушван - неговата позиция можела да се представи и в писмен вид. Също така дадоха за пример заседанието на правната комисия за Изборния кодекс, което е било до сутринта и тогава не е имало проблем с продължителността.

Петър Петров от "Възраждане" заяви, че би искал да се запознае с изказаните днес становища, които са били много на брой и подкрепи разискванията да се проведат в друг ден.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изненадата е факт! Саутхемптън отстрани Манчестър Сити за Купата на лигата
Изненадата е факт! Саутхемптън отстрани Манчестър Сити за Купата на лигата
Волейболните националки до 17 г. отстъпиха на връстничките си от Гърция във втората контрола
Волейболните националки до 17 г. отстъпиха на връстничките си от Гърция във втората контрола