Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Преди 15 септември: Търсят се учители по математика, информационни технологии и английски език

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:27, 01.09.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Преди 15 септември има недостиг на учители по математика, информационни технологии и английски език. И това, въпреки че се увеличава интересът към учителската професия, а заплатите за млад преподавател стават близо 1500 лева.

Броени дни преди началото на учебната година в селскостопанската гимназия в Долни Чифлик търсят учители по български, руски език, математика, физика, кулинарни техники и технологии и туризъм.

"И по общообразователните предмети вече има недостиг на кадри и в професионалното направление. За кулинарна техника изобщо няма кандидат, за туризма има, но те по скоро са от шуменския университет. Нямат го този опит - професионален", каза Вълко Вълков - директор на ПГСС "Иван Мичурин" в Долни Чифлик.

Министерството на образованието подготвя учители, които при необходимост могат да започнат работа в системата. За 3 години по националната програма са обучени над 900 души.

"За нас е по-важно да осигурим квалифицирани учители в малките населени места, където може да има едно обявено свободно работно място, но това да бъде важно", заяви Полина Фетфова - началник на отдел 'Квалификация и кариерно развитие" в просветното министерство.

Заради намаления преди години прием на студенти по физика и математика сега в страната има недостиг на учители по тези предмети.

"От 4 години се усетиха, че трябва да увеличат план приема, но пък няма кандидати поради това, че тези науки са много трудни", обясни Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители, КНСБ.

Трудно се намират и учители по информационни технологии. За позицията в столичното 15-о училище кандидатствали около 10 души, част то тях нямали право да преподават.

"Те си намират работни места в други фирми и за учители по трудно се намират точно такива специалисти", каза Ваня Минева - директор на 15-о СУ "Адам Мицкевич".

Проблем има и с учителите по английски език. Валиана Наджи до скоро е преподавала в езикова школа, но от 15 септември ще учи на английски език учениците от 15-о училище.

"Възнаграждението в училище сравнено с школата е много по-добро. Защото в школата нямаш толкова свободно време за себе си", каза Валиана Наджи - учител по английски език 15-о СУ "Адам Мицкевич".

Най-много учители се търсят в София, но и интересът към свободните места в столичните училища е най-голям.

Репортери: Альоша Шаламанов, Даниела Цекова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български шофьор загина при катастрофа в Унгария, докато превозвал нелегални мигранти
Български шофьор загина при катастрофа в Унгария, докато превозвал нелегални мигранти
Преди началото на кампанията: Послания на част от претендентите за управлението
Преди началото на кампанията: Послания на част от претендентите за управлението