НОВИНИ

Председателят на Стратегическия съвет към президента: Липса на откритост са основните проблеми на сегашното управление

bnt avatar logo
от БНТ
19:04, 09.12.2020
Чете се за: 00:55 мин.
Политика

Националният стратегически документ на България е проект за дългосрочна национална стратегия, на чиято основа се изграждат всички други управленски решения и програми.Това поясни в студиото на “Още от деня” политологът проф. Александър Маринов - председател на Стратегическия съвет към президента Радев.

През август и септември бяха публикувани първите две части на документа, а днес бе обнародвана и третата.

“На основата на една диагноза на проблемите и причините за тях ние стигаме изводи и предлагаме определени промени. Най-важното за нас, което е решаващо за всичко останало, е, че е необходимо да се заяви, да се възприеме и да се отстоява една ясна ценностна система, ценностни приоритети - не декларирани, а реални”, отбеляза той.

Според него основните проблеми на сегашното управление са “липсата на откритост на обосноваване на решенията, на отчетност и, в крайна сметка, на отговорност”.

“Ние смятаме, че каквито и стратегически цели да възприемем като нация, те изискват една много дълбока реформа държавата, тъй като сегашният модел на управление на държавата е в състояние да угроби и най-добрите намерения”, заяви политологът.

По думите му има много форми на овластяването на гражданите, предвидено в стратегията - например, чрез прилагането на принципите на отчетността и контрола от страна на гражданите, различни възможности гражданите да оспорят и да се защитят от произвола на властта.

“Ние смятаме, че отношенията между гражданите и държавата са силно увредени, което рефлектира върху липсата на доверие от страна на гражданите, тоест трябва да им дадем възможност да участват във всички фази на управленския процес, да контролират и да се произнасят за резултатите”, добави той.

Какво още коментира председателят на Стратегическия съвет към президента Радев вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна проверка по случая с починалата пред болницата в Благоевград жена
Започна проверка по случая с починалата пред болницата в Благоевград жена
Ще има ли пробив в преговорите? Джонсън и Фон дер Лайен на работна вечеря в Брюксел
Ще има ли пробив в преговорите? Джонсън и Фон дер Лайен на работна вечеря в Брюксел