НОВИНИ

Предсрочни избори в Гренландия: Залог е икономическото възстановяване

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:09, 06.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

В Гренландия се провеждат предсрочни парламентарни избори. До тях се стигна, след като коалиционен партньор напусна правителството в знак на несъгласие с голям минен проект. На острова се намират най-големите неразработени залежи на редки метали в света. Експлоатацията им обаче може да унищожи природата и да застраши традициония поминък на местните жители.

Изходът от вота в Гренландия може да реши съдбата на огромните залежи от ценни метали. Под ледовете на острова се крият диаманти, злато и сребро, редки метали, петрол и газ, уран. Въпреки природните богатства основен поминък е риболовът. Гренландия има автономия от Дания, но е зависима от помощта от над три милиарда датски крони, която Копенхаген предоставя всяка година.

Апетити към скритите залежи има от десетилетия, а бившият президент на САЩ Доналд Тръмп дори имаше план да купи острова. Въпросът за разработването на находищата наскоро беше разпален от проект за мина за редки метали и уран. Зад него стои базирана в Австралия компания с китайски капитали, която има разрешително за разработване на залежи в Гренландия от 2010 г.

Привърженик на проекта е социалдемократическата партия, която е на власт.

"Минните проекти ще създадат икономически растеж и знатичелни приходи, защото в момента роболовът е единственият ни източник", каза председателят на партия Сиумут Ерик Йенсен.

Противник на проекта е партията на коренното население - лява формация, която поставя екологията като приоритет.

"Ако спечелим изборите, ще прекратим проекта. Начинът да получим повече независимост е да развиваме хранителната индустрия", каза председателят на инуитската партия Мариан Павиазен.

Земя на контрасти, най-големият остров в света е най-слабо населеният с едва 56 хиляди души, от които 40 хиляди имат право на глас. 90 процента от местните жители са инуитите, които спадат към ескимоските народи.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Брънзалов: Няма да има нов пик на болни от коронавирус заради струпването на много хора на изборите
Д-р Брънзалов: Няма да има нов пик на болни от коронавирус заради струпването на много хора на изборите
От първо лице за проблемите при вота във Великобритания
От първо лице за проблемите при вота във Великобритания