НОВИНИ

Премиерът кани корейския бизнес да инвестира във въглищните региони

денков министерствата редица проблеми милиарди наследени служебния кабинет
bnt avatar logo
от БНТ
16:43, 28.08.2023
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът акад. Николай Денков кани корейския бизнес в трите въглищни региона у нас, най-силно засегнати от енергийния преход. Това се казва в прессъобщение от Министерския съвет.

"Стара Загора, Кюстендил и Перник предлагат добра инфраструктура, близо са до столицата и имат нужда от нови инвестиции и нови работни места на мястото на тези, които ще бъдат изгубени при затварянето на въглищните централи и мините", е казал министър-председателят на Парк Джин, министър на външните работи на Република Корея. Двамата са разговаряли в рамките на 18-ия стратегически форум в словенския град Блед.

Страната ни се надява на инвеститорски интерес от Корея също за концесия на летището в Пловдив, чиито възможности не се използват в пълна степен в момента. Идеята е то да се превърне в силно карго летище поради стратегическото си разположение близо до София. България има потенциал да се превърне в логистичен хъб за Източна Европа, е подчертал акад. Денков.

Премиерът е предложил на Корея сътрудничество в сфери като производство на батерии за съхранение на електрическа енергия, сглобяване на електромобили, високотехнологични хидроенергийни системи, както и в селското стопанство. Той представи възможностите за съвместна работа с института INSAIT - един от водещите в света в сферата на изкуствения интелект.

Външният министър на Корея е бил впечатлен от конкретните идеи на България за партньорство между двете страни и обеща съдействие за тяхното придвижване напред. Той се е обърнал към нашето правителство с молба да подкрепи кандидатурата на корейския град Бусан за домакинство на световното Експо 2030. В началото на февруари т.г. служебното правителство вече е взело решение за подкрепа на Рияд.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майката на Луис Рубиалес се затвори в църква и обяви гладна стачка
Майката на Луис Рубиалес се затвори в църква и обяви гладна стачка
Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев извърши промени в УС на Българския спортен тотализатор
Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев извърши промени в УС на Българския спортен тотализатор