НОВИНИ

Премиерът Кирил Петков влезе на разпит в прокуратурата с папка с 19 имена

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:59, 09.02.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
премиерът кирил петков влезе разпит прокуратурата папка имена
Слушай новината

Премиерът Кирил Петков се яви на разпит във Върховната касационна прокуратура.

На влизане министър-председателят заяви пред журналисти, че носи папка с 19 имена на хора, които, по думите му, имат влияние както върху криминални, така и върху икономически престъпления.

Към списъкът, който Кирил Петков изброи през изминалите дни, са добавени и имената на хора като Младен Михалев - Маджо, Таки и Петьо Еврото.

Това са личности, отдавна известни в публичното пространство, коментира Кирил Петков. По думите му той не е човекът, който да казва кой е виновен и кой не, а просто показва на прокуратурата тези личности.

"Според мен една прокуратура би трябвало сама да може да направи това домашно и сама да се самосезира по публични данни. Това е част от техните задължения. Ако имат нужда от помощ, ето тук съм, да го представя. Доволен съм, че тези имена, които досега винаги са били говорени в кулоари, в коридори и в журналистически разследвания, но никога не сме ги чули официално от прокуратурата, сега се надявам те да направят всичките действия, след като министър-председател им го носи на крака", каза Петков.

Данните за дейността им са публична информация, която неговият екип е събрал като част от журналистически разследвания. Според премиера Петков прокуратурата би трябвало да води такива разследвания без помощта на изпълнителната власт.

"След като са твърде отдавна известни, тук въпросът е - дали прокуратурата е направила всичко възможно, за да мислим ние като общество, че има правосъдие?", попита премиерът Петков.

В 15.00 ч. на разпит е призована и Лена Бориславова - началник на кабинета му. Двамата получиха призовки след среща в петък с главния прокурор Иван Гешев.

Поводът за разпитите e срещата на премиера с главния прокурор Иван Гешев миналия петък, когато Петков е посочил имена и прякори на хора, които според него са в основата на икономическата и криминалната престъпност в страната, но срещу тях не са предприети действия за търсене на наказателна отговорност.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Пирогов": Идването в последния момент е причина за високата смъртност при ковид болни
"Пирогов": Идването в последния момент е причина за високата смъртност при ковид болни
Микаела Шифрин: Какъв е смисълът, ако стигам до петата врата?
Микаела Шифрин: Какъв е смисълът, ако стигам до петата врата?