НОВИНИ

Премиерът на Словакия Роберт Фицо посети града, в който беше прострелян

премиерът словакия роберт фицо посети града беше прострелян
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:17, 06.09.2024
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

Словашкият премиер Роберт Фицо посети града, в който беше прострелян.

Нападението срещу Фицо беше извършено през май в град Хандлова и премиерът беше за известно време в тежко състояние в болница, но се възстанови.

Фицо използва повода на посещението днес, за да обвини прогресивната опозиция в Словакия, че подклажда политическото напрежение, което, както той каза, може да доведе до повече атаки.

При атаката през май 59-годишният Фицо, който е четирикратен премиер на Словакия, беше прострелян четири пъти в областта на корема. Нападателят беше заловен и заяви, че е искал да го нарани, но не да го убие и че е действал така, защото не бил съгласен с политиките на Фицо, стана ясно от съдебен документ. Той е обвинен в престъпление, свързано с тероризма и може да получи доживотна присъда.

„Вярвайте ми, травмиран съм, но не заради опита за убийство. Травматизиран съм от опозицията и от някои медии, заради онова, което те правят. Защото те създават атмосфера, която може да доведе до повтаряне на тази история“, каза Фицо. Той нарече нападателя си опозиционен активист.

Откакто правителството на Фицо дойде на власт, то се опита да внесе промени в държавните институции, което му навлече критики от опозицията и предизвика обществени протести. Наред с това дойдоха и предупреждения от Европейския съюз относно състоянието с върховенството на закона и свободата на медиите в Словакия.

Правителството на Фицо спря държавната военна помощ за Украйна малко след като дойде на власт. То също така разпусна специалната прокуратура и направи структурни промени в държавната медийна корпорация. Значителни промени се правят сега в сферата на културата, при което има и уволнения на кадри от музеи и театри.

Фицо от дълго време критикува основните словашки медии и начина им на работа и предпочита да разпространява посланията си чрез социалните медии, като публикува там собствени видеа. Той критикува и прогресивните идеологии.

Миналия месец правителството на Фицо заяви, че критиките на ЕК относно върховенството на закона в Словакия са подвеждащи и са направени на базата на някои оценки в антиправителствени медии.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
60 дни преди изборите в САЩ Тръмп нарече съдебните дела срещу него "лов на вещици"
60 дни преди изборите в САЩ Тръмп нарече съдебните дела срещу него "лов на вещици"
Йелена Остапенко и Людмила Киченок спечелиха титлата на US Open при двойки - жени
Йелена Остапенко и Людмила Киченок спечелиха титлата на US Open при двойки - жени