НОВИНИ

Превенцията на сърдечно-съдови заболявания на фокус: 6 милиона нови случая на година

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
21:46, 28.03.2024
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
превенцията сърдечно съдови заболявания фокус милиона случая година
Слушай новината

Всяка година в ЕС има повече от 6 милиона нови случая и над 1,8 милиона смъртни случая, свързани със сърдечно-съдови заболявания. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, която бе домакин на конференцията "Сърдечно-съдовото здраве в Европа: предизвикателства и перспективи" в София.

"За голяма част от хората е изненада - сърдечно-съдовите заболявания засягат повече жени - 65%. Нашите деца трябва да знаят колко е важно здравословното хранене, 40% от сърдечно-съдовите заболявания могат да бъдат избегнати, ако има превенция", добави Габриел.

По думите ѝ през последните години има значителен напредък в медицината, но въпреки това сърдечно-съдовите заболявания остават водеща причина за смъртност в световен мащаб и причина номер едно за смъртност в ЕС, както и в България.

"Осигуряването на ефективна превенция и лечение е наш общ ангажимент, който отразява ценностите и приоритетите на нашето общество. Ето защо е толкова важно да обединим усилия в предоставянето на равен достъп до здравеопазване, развитие на устойчиви здравни системи и иновативни решения", посочи Габриел.

Габриел акцентира и върху значението от ранното диагностициране, скрининга, превенцията, инициативите върху повишаването на осведомеността по отношение на сърдечно-съдовите заболявания и заяви, че те трябва да са обща цел.

"Нека не забравяме силата на научните изследвания и иновациите при превенцията и лечението на сърдечно-съдови заболявания. Чрез разработване и интегриране на цифрови здравни решения, осъществяване на сътрудничеството между изследователи и институции, можем да предоставим нови и по-ефективни решения за превенция, диагностика и лечение", каза Габриел.

Тя подчерта, че съществуват различни възможности за финансиране на ниво Европейски съюз, които са насочени към причините, диагностиката, лечението, профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания.

Събитието е в партньорство с Н. Пр. посланик Фредерик Мьорис и Посолството на Кралство Белгия в България с подкрепата на Европейското дружество по кардиология и Дружеството на кардиолозите в България. Белгийското председателство на Съвета на ЕС поставя укрепването на социалната и здравната програма на ЕС сред шестте си приоритета за периода януари-юни 2024 г. Целта е да се ангажират повече европейски политици и здравни специалисти с развитието на сърдечно-съдовото здраве.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антъни Генов отпадна на четвъртфиналите на двойки на турнира в Тарагона
Антъни Генов отпадна на четвъртфиналите на двойки на турнира в Тарагона
Олимпийският шампион Зверев e на полуфинал в Маями
Олимпийският шампион Зверев e на полуфинал в Маями