НОВИНИ

Президентът: Ако в РСМ продължават да блокират българско участие, те се самоблокират за ЕС

живо коментар президента румен радев
bnt avatar logo
от БНТ
17:12, 27.01.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Случаят с Христиан Пендиков е израз на десетилетна политика, на насаждане на омраза към българите и към всичко българско. И затова е изключително важно този път властите в Република Северна Македония ясно да заявят, че това е престъпление от омраза - не е битов скандал, не е криминален случай. Това каза пред медиите президентът Румен Радев, който е в Перник за фестивала "Сурва".

Защото неиздирените и ненаказани много случаи на системен тормоз над хората с българско съмосъзнание, водят до такива случаи на физическо насилие и ескалация. В понеделник там отиват министърът на вътрешните работи, председателят на ДАНС и нашият посланик, за да поискат от македонските власти ясно да заявят какви мерки предприемат, за да се чувстват македонските българи защитени и свободни, каза Радев.

Това не е въпрос само за история и език, а и за елементарни човешки права. Радев каза, че очаква съвсем скоро македонските българи да бъдат вписани в конституцията на Северна Македония.

Президентът призова за консолидация на усилията, за да се използват всички европейски механизми, за да се реши веднъж завинаги този проблем.

"Ако в Северна Македония продължават да блокират българско участие под каквато и да е форма, те се самоблокират за ЕС - това е категорично ясно", каза президентът.

Депутатите приеха на първо четене промени в НПК

За приетите на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор, Радев каза, че НС много трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца за осъществяването на правосъдната реформа и най-вече създаването на ефективен механизъм за контрол на главния прокурор.

"Ако това беше наистина приоритет, тези промени щяха да бъдат във фокуса на дебатите от самото съществуване на парламента", каза Радев като уточни, че се надява това да не са "маскарадни игри" в Народното събрание.

Радев коментира и желанието за референдума на ИТН за президентска република така: "Специално за моята институция аз нямам нужда от посредници в диалога си с българските граждани. Ако аз имам намерение за промяна на формата на държавно управление, сам ще го заявя".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варненка осинови куче, което се оказа чакал
Варненка осинови куче, което се оказа чакал
Владимир Илиев зае 10-о място в спринта на Европейското по биатлон в Швейцария
Владимир Илиев зае 10-о място в спринта на Европейското по биатлон в Швейцария