НОВИНИ

Президентът Радев от Египет: България може да бъде лидер в разработването на системи за пестене на енергия

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:42, 07.11.2022
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Слушай новината

България може да бъде регионален лидер в разработването на съвременни системи за съхраняване на енергия. Това обяви президентът Румен Радев в Египет, където участва в 27-aта конференция на OOН за изменение на климата. В българската делегация участват също министрите на околната среда и водите и на енергетиката.

Изпълнението на приетите мерки за ограничаване на последиците от климатичните промени. И целта, заложена в Парижкото споразумение - глобалното затопляне да се ограничи до 1,5 градуса спрямо доиндустриалната епоха. Това са част от темите, които ще бъдат обсъдени на Конференцията в следващите 10 дни. Във форума участват повече от 100 лидери от цял свят.

Президентът на Египет Абдел Фаттах Ас-Сиси и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш посрещнаха гостите, а официалната церемония се проведе в зала "Нефертити". В словото си Гутериш призова световните лидери да работят за намаляване на вредните емисии, да се отделят повече средства за борбата с климатичните промени и да помагат на развиващите се страни.

"Тази конференция на ООН за климата е напомняне, че решенията зависят от нас. А часовникът тиктака. Ние водим битката на живота си и губим. Емисиите на парникови газове продължават да растат, глобалните температури продължават да се повишават. А нашата планета бързо наближава повратни точки, които ще направят климатичния хаос необратим. Ние сме на магистралата към климатичния ад, а кракът ни продължава да натиска газта", заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Президентът Румен Радев отбеляза, че сложната геополитическа обстановка, войната в Украйна, енергийната и икономическата криза принуждава част от държавите да се върнат към изкопаемите горива. Но също така климатичните промени са факт - всяка година загиват хиляди хора в природни катаклизми, цели държави са обречени на глад и имат нужда от помощ. Българският президент смята, че това налага гъвкави подходи и рационално мислене.

"Европа е лидер във високите амбиции да преминем бързо към климатична неутралност. Този преход трябва да бъде добре обмислен, да е плавен и да бъде социално-икономически справедлив, така че да увеличава благосъстоянието на хората. Аз очаквам да имаме обединяване на усилията за създавани на фондове за инвестиции в нови технологии", заяви българският президент.

Румен Радев отбеляза, че страната ни има гъвкав подход за производство, съхранение и пренос на енергоресурси и не трябва само да се пренасят през страната ни.

"България може да произвежда енергията на бъдещето - зелен водород. Имаме всички предпоставки да го направим и като природни ресурси, и като научен потенциал, и като технологии. България може да бъде лидер в нашия регион със съвременни системи за съхранявани на енергия", каза той.

Това може да се постигне като обединим усилия с партньорите си, добави Румен Радев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата назначи проверка за фотосесията на Рут Колева в Перущица
Прокуратурата назначи проверка за фотосесията на Рут Колева в Перущица
Оправдаха бивш футболист на Лудогорец за употреба на допинг
Оправдаха бивш футболист на Лудогорец за употреба на допинг