НОВИНИ

Президентът Радев се срещна с кмета на корейския град Пусан

президентът радев срещна кмета корейския град пусан
bnt avatar logo
от БНТ
19:27, 30.11.2022
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Радев прие кмета на корейския град Пусан и пратеник на президента на Република Корея Юн Сук Юл. Поводът за срещата е кандидатурата на Пусан за Световното изложение през 2030 г.

"Вярвам, че България ще подкрепи кандидатурата на Пусан за световното изложение Експо 2030, защото нашите отношения са много добри, а също и заради здравите ни икономически връзки. Тази увереност се засилва още повече след срещата, която имах с президента Румен Радев", заяви пред БНТ Пак Хеон-джун, кмет на Пусан.

След срещата си с българския държавен глава той коментира още, че двете страни имат търговски отношения за 600 милиона долара, но и споделят общи идеи за бъдещото развитие на бизнеса по отношение на IT индустрията и зелените технологии. Точно в тези сектори Република Корея играе ключова роля и има намерение да разшири инвестициите си в бъдеще.

България и Корея имат възможности за обмяна на сътрудничество и във филмовата индустрия, защото и в София и в Пусан се снимат много кинопродукции, каза още Пак Хеон-джун.

Според него световното изложение е еволюирало от платформа, на която се демонстрират технологии и нови продукти, до арена на споделени ценности, култура, загриженост за климата и бъдещото развитие.

След България пратеникът на корейския президент продължава обиколката си в Европа с посещения в Босна и Херцеговина и Сан Марино.

Автор: Георги Милков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андрей Гюров: ГЕРБ се страхуват да официализират ДПС като техен партньор
Андрей Гюров: ГЕРБ се страхуват да официализират ДПС като техен партньор
Коледна елха грейна в Русе (Видео)
Коледна елха грейна в Русе (Видео)