НОВИНИ

Приходите на партиите през 2022 г.: Най-голям дял са държавните субсидии

мандат неизвестни какви позициите партиите ото народно събрание
bnt avatar logo
от БНТ
17:23, 08.08.2023
Чете се за: 07:52 мин.
У нас
Слушай новината

112 партии са подали отчетите си навреме, а 18 са закъснели или не са подали необходимите документи. Това показват данните в анализ на темата за партийното финансиране на Института за развитие на публичната среда.

Анализът обхваща данните от годишните отчети на 112 формации. Приходите, декларирани от тях през 2022 г., възлизат на обща стойност от 28 255 500 лв. За сравнение през 2021 г. приходите бяха с 10 млн. повече – или 38 391 735 лв.

В следващата графика може да се запознаете с подробните данни за приходите през 2022 г.

94% от декларираните приходи или 26 621 000 лв. са набрани от шестте формации в настоящия парламент.

От подадените отчети става ясно, че 57 от всички партии не са декларирали никакви приходи през цялата 2022 г. Формациите, които не са събрали никакви средства от членски внос, са 74.

Не е изненада, че и тази година, най-голям дял от партийните постъпления се дължи на държавната субсидия, отбелязват от Института за развитие на публичната среда. Тази форма на помощ възлиза на 18 159 000 лв. или 64% от всички приходи. Практиката, по която тя се посочва в отчетните форми, е твърде разнопосочна – някои партии я отчитат в графите "Дарения" или "Други". Това затруднява установяването на нейния размер от финансовата форма за отчет и изисква да се проследят всички допълнителни документи, подадени към него. Дори в този случай, твърде често има разминавания между тях. Тъй като през 2022 година действаха две НС – 47-ото и 48-ото, партиите получавали държавна субсидия са 22.

Почти една пета или 22% от приходите на партиите се формират от дарения. Тази сума възлиза на 6 303 000 лв. На трето място са приходите от членски внос – 3 001 000 лв. или 11% от средствата на партиите.

Големият дял на даренията през миналата година се дължи на проведените избори в края ѝ. Именно по време на предизборните кампании партийните симпатизанти се чувстват по-ангажирани към финансирането на формациите, които подкрепят. Така например в кампанията за изборите от октомври, 2022 г. формациите набраха почти 1.8 млн. лв. (1 792 601 лв.) от дарения от физически лица.

В годините, в които се провеждат избори, основен източник на средства за малките политически субекти се превръщат медийните пакети. Припомняме, че те са вид държавна помощ в размер до 40 000 лв., която се предоставя на формации без държавна субсидия за политическа реклама в медиите.

В свои публикации Института за развитие на публичната среда вече насочи вниманието към разходването на медийните пакети, проблемите с контрола им, медиите, към които се насочват тези средства и формациите, „абонирани“ за получаването им. В последните две години заради редицата избори, които бяха проведени, се оказа, че формациите МИР, БНС-Нова Демокрация, Глас народен, Български съюз за директна демокрация (БСДД) и Българско национално обединение (БНО) са получили между 160 000 и 200 000 лв. под формата на пакети.

С приходите на тези партии през 2022 г. може да се запознаете в следващата графика.

В годишните си отчети тези партии не посочват получаването на медиен пакет – нито в частта приходи, нито в разходната част. Тези средства не се превеждат по сметките им, а след сключване на договор за медийно отразяване ЦИК ги насочва към медиите, избрани от съответната партия. Сумите, похарчени за медийна реклама, са отразени в отчетите от предизборната кампания.

Ясно се вижда, че останалите приходи на тези субекти са много по-малки по размер. Единствено от БНО са отчели по-значителна сума от 60 000 лв. Приложение към отчета на партията уточнява: "В Други приходи е отчетена продажба на автомобил за 60 хил. лева". Това обаче е еднократен приход, който едва ли ще гарантира дългосрочната финансова стабилност на формацията.

Графиката по-долу показва съотношението между членския внос на тези партии и медийните пакети, които са получили през 2022 година. Оказва се, че те не успяват да събират членски внос, който би следвало да е един от "сигурните" източници за финансиране на партиите.

Графики: Институт за развитие на публичната среда

Така например, в чл. 44 на устава на партия Глас Народен, публикуван в регистъра на Софийски градски съд, пише, че членският им внос възлиза на 12 лв. на година. В отчета на партията за 2022 година обаче не фигурират приходи от такъв тип.

Публичният дебат относно партийното финансиране в последните години е изцяло популистки. Разговорите са ограничени до медийно отразяване на политически лидери, обещаващи намаляването на държавната субсидия, посочват в анализа на данните от Института за развитие на публичната среда. Това силно компрометира ролята на публичното финансиране за партиите. Липсват и всякакви идеи относно обвързването на субсидията с допълнителни критерии, освен с изборния резултат. Не се говори за определянето на разходни стандарти при планирането и разходването ѝ. Не се обмисля въвеждането на специфични форми за отчетност и контрол над партийното финансиране, въпреки че именно под такъв предлог беше отстранен бившият шеф на Сметната палата. Няма и анализи как партии с нулеви годишни приходи работят и отговарят на законовите изисквания за извършване на партийна дейност.

В условията на представителна демокрация, партиите са основните участници в експертния обществен дебат за управлението. Освен тях разбира се участват и държавните служители, синдикати, работодатели, граждански организации и пр. Отговорността на партиите обаче е най-висока, защото те взимат политическите решения и определят посоката на развитие в своите страни. Ако те не изградят кадри с капацитет, знания и професионализъм, то и качеството на публичното управление ще бъде слабо. В този смисъл – ако в България съществуват десетки партии, които от години декларират нулеви приходи и разходи, те наистина ли са „жизнени“ и се развиват? А може би е крайно време да започне реален дебат за нужните реформи в Закона за политическите партии и в Изборния кодекс, така че партиите да изпълняват отчетливо своите социални функции.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гергана Топалова спаси пет мачбола и направи уникален обрат на турнир в Белгия
Гергана Топалова спаси пет мачбола и направи уникален обрат на турнир в Белгия
Бурята Ханс засегна и Скандинавия: Порои и мълнии удариха Швеция и Норвегия
Бурята Ханс засегна и Скандинавия: Порои и мълнии удариха Швеция и Норвегия