НОВИНИ

Присъдиха виртуално научна степен "Доктор"

присъдиха виртуално научна степен доктор
bnt avatar logo
от БНТ
21:14, 15.04.2020
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Проф. д-р Лазар Груев защити научната степен "Доктор на науките", в специалност Наказателно право във Варненския свободен университет. Процедурата се проведе във виртуалната среда на университета.

Проф. д-р Лазар Груев е конституционен съдия в периода 2003 – 2007 г. и председател на Върховния касационен съд в периода 2007 – 2014 г. От пет години той е преподавател в Юридическия факултет на Варненския свободен университет.

В публичната си защита той представи акцентите и основните тези на труда си пред аудитория от над 40 души – жури, преподаватели от ВСУ "Черноризец Храбър", много юристи и гости.
Защитата на докторската дисертация събра най-изявените български учени в областта на наказателното право.

"Наказването е прогноза. И нейната точност е от изключителна важност, защото грешка в този процес води до лавинообразно натрупване на проблеми, до спирала без край и всъщност обезсмисля усилията на много, свързани по веригата, хора", пише в труда си проф. Груев.

Той засяга въпроси, свързани с разделянето на наказанията на основни и допълнителни; анализира особеностите и недостатъците на условното осъждане, освобождаването от отговорност и др.; предлага нови мерки за въздействие, контрол и възпитание. Прави паралел и обоснова критериите за разграничаване на наказателната от административнонаказателната отговорност, както и коментира проблемите при санкционирането на юридически лица.

"Попитаха ме защо избрах Варненският свободен университет за защитата на докторската си дисертация. Защото за мен свободата е най-висшата ценност, а тя е вплетена в името на университета", отбеляза в свой стил проф. Груев.

Той цитира и финала на книгата си: "Ние можем без много неща, но, убеден съм, не можем без справедливост. Справедливост за всеки един и за цялото общество".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС отпуска 15 млн. евро помощ за 22 училища в Албания, пострадали от земетресението
ЕС отпуска 15 млн. евро помощ за 22 училища в Албания, пострадали от земетресението
През погледа на децата - как изглежда ситуацията с коронавируса
През погледа на децата - как изглежда ситуацията с коронавируса