НОВИНИ

"Продължаваме промяната" с позиция за сагата "Капитан Андреево": Вече няма монопол на границата

живо изявление продължаваме промяната парламента
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:02, 07.08.2022
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

"Продължаваме промяната" излязоха с позиция по казуса "Капитан Андреево" след като стана ясно, че Българската агенция по безопасност на храните изцяло ще извършва товаро-разтоварителните дейности на границата.

"Една от най-мащабните битки на кабинета "Петков" срещу корупцията – за държавния контрол върху ГКПП "Капитан Андреево", отбеляза важна победа. Със заповед на проф. Христо Даскалов, БАБХ официално извършва и товаро-разтоварните дейности на "Капитан Андреево". Благодарение на "Продължаваме промяната", Евролаб 2011 вече няма монопол и при лицата, отговорни за разтоварването на стоки на границата.

По думите им Евролаб 2011 следва да бъде санкционирана заради незаконното блокиране на служители на БАБХ през последните дни и възпрепятстване на тяхната работа, а жандармерията ще следи за спазването на закона на място".

"На 2 август съвместна междуинституционална проверка установи, че Евролаб 2011 е в тежки нарушения на Закона за държавната собственост и по претендирания от тях договор за наем на имотите на БАБХ на границата. Заради установените нарушения фирмата следва да бъде изведена от тях.

Тези решителни действия на държавата трябва да неутрализират четирите стълба на монопола.

Припомняме, че в продължение на 10 години управлението на ГЕРБ си затваряше очите за частния монопол и многобройните проблеми на най-голямата сухопътна граница в Европа и вход към ЕС – въпреки сигналите и забележките дори от европейски институции и евродепутати.

Ние сложихме край на схемата, която позволяваше държавата да е златната кокошка за малцина избрани. С действията си станахме неудобни на мафиотски, лобистки и политически кръгове. Върнахме държавността на границата с цената на заплахи, предложения за подкупи, клеветнически кампании и сваляне на правителството. а българските граждани платиха за частните интереси с поредните избори", пишат от ПП.

Директорът на БАБХ: Представители на "Евролаб" ни възпрепятстваха да работим на "Капитан Андреево"

Според тях сега вместо "в джоба на "Евролаб 2011" и техните политически лобисти и закрилници, стотици милиони вече ще влизат в бюджета, за всички граждани".

"Необратимо е затягането и на лабораторния контрол, което започна още на 20 май, така че никога повече хората да не се съмняват дали слагат на масата си плодове и зеленчуци със завишено съдържание на пестициди.

Вносните продукти в България и ЕС от трети страни дълги години са оказвали ценови натиск върху българските производители на плодове и зеленчуци, защото строгият контрол не важеше за тях. С разбиването на тази схема българските производители станаха по-конкурентоспособни

И нещо много важно за всички българи, които искат да живеят като граждани на демократична Европа и да могат да пътуват свободно в ЕС – краят на частния монопол на Капитан Андреево доближава България с още една стъпка към Шенген – приоритет на кабинета Петков. На финала на процеса сме, като предстоят последни проверки. Очакваме положителен резултат до края на годината и приемане на България в Шенген!", завършват позицията си от ПП.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България на 13-о място в класирането на Световното по лека атлетика до 20 години
България на 13-о място в класирането на Световното по лека атлетика до 20 години
Лидия Брънчева тръгва за Световното по джудо в Екдавор
Лидия Брънчева тръгва за Световното по джудо в Екдавор