НОВИНИ

Професия "Акушерка": за хора с чисто сърце!

bnt avatar logo
от БНТ
12:40, 21.01.2022
6488
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

В Деня на родилната помощ ще ви срещнем с няколко млади момичета, които са избрали за своя професия и призвание това да посрещат новия живот.

Цветелина и Стоянка са студентки в трети курс, специалност "Акушерка", във Филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново и вече трупат опит в родилното отделение на областната болница.

Избрали са професията по различен начин, но и двете днес са убедени, че това е тяхното призвание.

"Аз избрах по време на моето раждане, имаше много усложнения, но лекарите и акушерките положиха много грижи за мен и моето дете. Това е основната причина аз да съм тук в момента", разказва Стоянка Мичева.

За Цветелина Димитрова това е призвание.

"Сама аз си го почувствах отвътре, че това е моето нещо - удовлетворение от това, че мога да бъда там, до майките, близо до тях, да виждам в очите помощта, която давам и благодарността", споделя Цветелина.

Младите акушерки казват, че професията им дава безценни знания и умения, които могат да им помогнат в различни трудни ситуации.

Припомнят, че миналата година тяхната колежка Бюлгюл Харунова успя да спаси няколко човешки живота в тежка автобусна катастрофа.

"Уменията, които имах оттук, доста ми помогнаха, каквото научаваме тук, може да спаси човешки животи", казва Бюлгюл Харунова, студент в специалност "Акушерка".

Най-важният урок е, че тази професия се работи със сърце, казват преподавателите.

"Всяка една акушерка, която е завършила, заслужава уважение заради труда, който е положила, знанията, които има, и сърцето, което носи с много любов", категорична е доц. Диана Димитрова, директор на Филиала на МУ-Варна във Велико Търново.

"Искам да ги науча, както са ме учили моите преподаватели, с чисти ръце и чисто сърце", споделя гл. ас. Жана Павловска.

На празника днес с радост преподавателите отчитат, че през последните години все повече се увеличава интересът към акушерската професия, все повече млади момичета откриват в нея своето призвание.

Репортер: Зорница Илиева

Оператор: Даниел Гачков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Блинкен не очаква пробив на срещата с Лавров
Блинкен не очаква пробив на срещата с Лавров
Станимир Стоилов пуска Ван дер Каап и Цунами срещу Бохемианс
Станимир Стоилов пуска Ван дер Каап и Цунами срещу Бохемианс