НОВИНИ

Производители и преработватели искат създаване на закон за етерично-маслените култури

bnt avatar logo
от БНТ
09:17, 10.12.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Производители и преработватели се обявиха за създаване на закон за етерично-маслените култури. В момента има закон за маслодайната роза, но в страната ни се отглеждат редица други култури , за които няма нормативна уредба. От Българска Национална Асоциация Етерични масла, Парфюмерия и Козметика са на мнение, че е необходимо да се създаде национална стратегия, за да се защитят и останалите етерично-маслените растения.

Закон за етерични масла ще изсветли сектора и ще подобри качеството на продуктите, смятат от сдружение „Дестилирано в България". В момента производителите сами се договарят с дестилериите.

"Преработваме суровината и чрез добитото количество масло ние им плащаме някаква цена каквото се установи на пазара. Докато при розата ние изкупуваме розовия цвят по някаква цена и каквото произведем от него", каза Николай Ненчев - производител, сдружение „Дестилирано в България".

Въвеждането на нормативна уредба ще регламентира кои са сортовете, които трябва да бъдат отглеждани в различните райони в България, за да се получи масло с определени по БДС качества. От браншовата асоциация смятат, че е достатъчно да бъде направена национална стратегия, вместо закон.

"В тази национална стратегия вече много подробно се описват ситуацията на пазара, каквато е в момента, идентифицират се къде са площите, които са ангажираните земеделски стопани с тези площи, а именно отговарят ли те на наредба 3, регистрирани ли са или са малки градини, които никъде не са вписани", каза Гергана Андреева - изпълнителен директор на БАЕМПК.

Представители на сектора посочват, че законът за маслодайната роза и в момента дава най-точна официална информация за ситуацията на пазара. За останалите култури данните са приблизителни и поради тази причина няма информация какви количествата лавандула залежават.

"Това, ако някой може да го отговори, това е така наречения въпрос за един милион", каза още Гергана Андреева - изпълнителен директор на БАЕМПК.

"Около десетина масла се произвеждат извън розата в България, които имат потребление и просто този бранш бурно се разви", каза още Николай Ненчев - производител, сдружение „Дестилирано в България".

Тази година насажданията с лавандула у нас са с почти 50 процента по-малко. Страната ни обаче остава номер едно по изнесени количества.

Репортери: Нели Ангелова, Галена Паскова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пловдив се изправя срещу Хебър Пазарджик в любопитен сблъсък
Ботев Пловдив се изправя срещу Хебър Пазарджик в любопитен сблъсък
ЦСКА 1948 ще гони задължителен успех над Крумовград
ЦСКА 1948 ще гони задължителен успех над Крумовград