Прокуратурата към Бойко Рашков: Груба намеса в работата на независимата съдебна власт

от БНТ
19:32, 17.08.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
прокуратурата бойко рашков груба намеса работата независимата съдебна власт
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Прокуратурата реагира остро на думи на вътрешния министър Бойко Рашков, че новият европейски делегиран прокурор Вероника Трифонова не е установила полицейско насилие и е прекратила преписката по случая от 10 юли. В разпространена позиция прокурор Трифонова обяснява, че е образувала досъдебно производство за нанасяне на лека телесна повреда на едно лице, за други двама не е образувала, тъй като те отказали да се явят и да дадат показания.

От прокуратурата определиха изказването на Бойко Рашков като груба намеса в работата на независимата съдебна власт. Ще уведомят за това Висшия съдебен съвет, Народното събрание, президента и европейски институции.

Ето и цялата позиция на прокурор Вероника Трифонова:

„Като прокурор в Софийска районна прокуратура наблюдавах преписка, свързана с неправомерни действия на полицейски служители, извършени на 10.07.2020 г. в гр. София, до колоните на Министерски съвет, по отношение на три лица - Е.М., Ц.Ц. и А.Н.

След преценка на материалите по преписката на 13.11.2020 г. съм образувала досъдебно производство за престъпление по чл.131, ал. 1, т. 2, вр. чл. 130, ал. 2 от НК - причиняване на лека телесна повреда на едно от лицата (Е.М.) от полицейски орган при изпълнение на службата му. Възложила съм разследването на Следствения отдел при СГП, което продължава и към настоящия момент.

По отношение на другите двама протестиращи - Ц.Ц. и А.Н., съм постановила отказ от образуване на досъдебно производство поради липсата на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер спрямо тях. Отделно от това следва да се посочи, че в хода на извършената проверка тези лица са отказали да се явят, както в Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР, така и пред наблюдаващия прокурор с оглед даване на сведения за изясняване на фактическата обстановка по случая. Двамата са отказали и писмено да дадат обяснения.

Макар и проверката по случая да не е извършена по сигнал на засегнатите лица, препис от постановлението за отказ е изпратен на Ц.Ц. и А.Н., за да могат да упражнят правото си да го обжалват, което те не са направили.“

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Увеличават се заразените ученици: МОН спира подаването на заявки по програмата "Отново заедно"
Увеличават се заразените ученици: МОН спира подаването на заявки по програмата "Отново заедно"
България в пета урна за квалификациите за ЕвроБаскет 2023
България в пета урна за квалификациите за ЕвроБаскет 2023