НОВИНИ

Протоград на 9000 години разкрива могилата Чатал Хююк, Турция

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:46, 09.01.2022
8150
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

Обитателите на един протоград от халколита преди около 9500 години в южната част на Анатолия са оставили изненадващи свидетелства за своето време. Красиви стенописни рисунки и декорации разказват не само да техния бит, но и за вярванията на хората, скоро след откриване на земеделието.

Проучвайки селищната могила Чатал Хююк, учените се натъкват на много хитроумни изобретения, които позволяват на хората от халколита да изградят добре развита култура.

Човечеството вече знае какво е земеделие и то им позволява да покорява нови територии. Равните и влажни земи на южна Анатолия са от първите му спирки. Чатал Хююк е само едно от 30-те неолитни селища наоколо, проучва се от 60 години и още не е разказал всичко за обитателите си.

"Тук имаме 18 слоя от различни строителни етапи на това селище и смятаме, че то е било обитавано близо 2000 години в мир", обясни историкът Тайфун Челеби.

БНТ: Защо мислите, че са живели мирно?

Тайфун Челеби: Ами защото не сме намерили някакви оръжия или останки на хора, които да говорят за битки.

2000 години мир им позволява да градят култура и общество, без аналог в света. Били са здраво споено общество, нямали са йерархия, жените и мъжете са били с равен статус, строили къщите си залепени една до друга в протоград без улици.

"Няма врати като днешните. В къщите се е влизало през покривите", казва историкът.

БНТ: Как си го обяснявате?

Тайфун Челеби: Вероятно за зашита от диви животни. По това време е имало лъвове, по-късно бизоните са станали по-голямата опасност.

Всяка съща е била украсена с черепи и рога на бизони, което говори за култ към тези животни.

"Това животно явно е убито, защото тук са нарисували как му режат езика. Това не е лесен лов, поне с оръжията с които разполагат, затова и в техните рисунки бикът е огромен, а хората са малки – показва каква голяма опасност е той за тях", обясни Челеби.

Очевидно са изобретили по-ефективни начини на готвене, което им е давало повече време да развиват други умения. Украсявали са къщите си със стенописи, имали са религия, богата на символи.

Колкото и да са абстрактни рисунките, тук учените разпознават план на селище им и вулкан. Свидетелство за едно от мощните изригвания на Хасандаг наблизо. Но той им е дал неочакван поминък. Събирали са вулканично стъкло, правили са си различни режещи сечива и украшения, започнали са търговия с обсидиан.

Вижте повече в репортажа

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Сурва" в София - кукери огласиха града след отмяната на фестивала в Перник
"Сурва" в София - кукери огласиха града след отмяната на фестивала в Перник
Нотингам изхърли Арсенал от ФА Къп
Нотингам изхърли Арсенал от ФА Къп