НОВИНИ

Птичи грип пламна във ферма в Хасковско

огнище птичи грип асеновград умъртвяват хиляди птици
bnt avatar logo
от БНТ
22:50, 23.04.2021
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Огнище на птичи грип е открито в обект с близо 40 000 кокошки носачки в хасковското село Криво поле, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. Предстои евтаназиране по хуманен начин и обезвреждане на останалите в животновъдния обект заболели и контактни птици, под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта.

Около птицефермата е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата Криво поле, Корен и Момино.

Определена е и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат селата Елена, Книжовник, Малево, Манастир, Динево, Родопи, Стамболийски, Стойково, Подкрепа, Славяново, Болярски извор, Малък извор, Голям извор и Долно Ботево.

Извършва се проучване, което да установи причината за навлизането на заболяването в обекта.

Това е петото огнище на заболяването в страната от началото на годината. В Европа за същия период са обявени над 890 огнища на Инфлуенца тип А при домашни птици.

За заболяването Инфлуенца тип А при птиците няма ваксина. Важно е да се спазват мерките за биосигурност в животновъдните обекти и при транспортирането на птиците извън тях.

От Агенцията по безопасност на храните напомнят, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕМА препоръчва да продължи поставянето на втора доза от "Астра Зенека"
ЕМА препоръчва да продължи поставянето на втора доза от "Астра Зенека"
Татяна Дончева: Да се отиде на избори след Нова година
Татяна Дончева: Да се отиде на избори след Нова година