НОВИНИ

Радев и Йоханис с призив за укрепване на източния фланг на НАТО

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:12, 15.03.2022 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Румъния и България споделят обща отговорност за гарантиране сигурността и стабилността на региона под егидата на НАТО. Това обяви президентът Румен Радев след среща с румънския си колега Клаус Йоханис.

Войната в Украйна, както и променената среда за сигурност в Югоизточна Европа и рисковете пред България и Румъния, свързани с доставките, бежанския поток и сигурността, обсъдиха в президентския дворец в Букурещ президентите Клаус Йоханис и Румен Радев.

Президентите на България и Ръмъния не смятат, че конфликтът в Украйна ще се разраства и към други страни. Но са убедени, че трябва да се вземат превантивни мерки за укрепването на източни фланг на НАТО.

"Трябва винаги да мислим в перспектива и да мислим превантивно за всеки един риск, вие виждате вече, че прелитат дронове през нашите държави, стигат чак до Хърватия, от вчера имаме дрон, паднал и в Румъния, имаме удари, нанасяни само на километри от полската граница, което вече е много притеснително. Има потенциал за дестабилизиране на ситуацията и в съседната на Румъня Молдова", заяви Румен Радев.

"Ние не смятаме, че този конфликт ще се разшири в натовските страни, но искаме да бъдем много добре подготвени за всяка ситуация. Затова на източния фланг трябва да укрепим отбраната. Източният фланг трябва да бъде силен, така че никой да не го атакува", заяви Клаус Йоханис - президент на Румъния.

Във фокуса на разговорите е било и намаляването на енергийната зависимост от Русия.

"Говорихме за разнообразяване на енергийните източници и подчертахме значението на въвеждане в действие час по-скоро на интерконектора България-Гърция. Веднъж финализиран той ще може да бъде свързан с газопровода Бруа, който вече е в действие", заяви Йоханис.

"Тази криза открои особено ярко огромната необходимост от всеобхватна свързаност между Румъния и България - инфраструктурна, енергийна, дигитална, технологична, по отношение на нови тръбопроводи за доставка на гориво, особено в състояние на криза и военно положение", заяви Румен Радев.

Заради появили се интерпретации, че за охраната на въздушното пространство на страната Радев напомни, че като шеф на ВВС той ръководил организацията на първия съвмествен еърполисинг.

"Нека да бъда ясен - винаги съм бил за усилен еърполисинг, който дава възможност не само за по-голяма сигурност в нашия регион, той дава възможност за много по-добра подготовка на нашите екипажи", заяви Румен Радев.

Президентът отправи призив към правителството за неотложни мерки и средства.

"Така че да е ясно ще можем ли да поддържаме повече Миг-29 в Руската федерация, да се направи всичко възможно това да стане за българските самолети и екипажи. Ако това не е възможно, можем ли с бързо проучване и ангажимент да го направим с друга съюзна държава, и ако това не е възможно, трябва да се търсят междинни решения с друга техника, друг начин поне до 2030 година. Това е национално отговорната позиция", каза държавният глава.

Радев и Йоханис ся обсъдили и мерки, така че да не се допусне хуманитарна катастрофа заради бежанската криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България в центъра на засилени дипломатически совалки
България в центъра на засилени дипломатически совалки
Медведев трябва да гарантира, че не симпатизира на Путин, за да играе на "Уимбълдън"
Медведев трябва да гарантира, че не симпатизира на Путин, за да играе на "Уимбълдън"